Vůdce belgických nacistů León Degrelle.

Vůdce belgických nacistů León Degrelle. Zdroj: Wikimedia

Vůdce belgických nacistů León Degrelle.
Vůdce belgických nacistů León Degrelle.
Vůdce belgických nacistů León Degrelle.
3
Fotogalerie

Belgičané zuří – jejich 2500 nacistů z války pořád bere důchod z Německa

Belgický ministr pro důchody Daniel Bacquelaine je rozhořčen tím, že 2500 bývalých belgických nacistů z doby druhé světové války ještě pořád pobírá důchod z Německa. Jedná se sice o velmi staré lidi, ale problém se řeší opakovaně, protože Němci nehodlají platby zastavit.

Jak informovala britská BBC, po druhé světové válce bylo 57 tisíc Belgičanů odsouzeno za spolupráci s nacistickým Německem, někteří z nich sloužili i v jednotkách SS či ve Wehrmachtu. A ti berou důchody.

Židovské organizace i další skupiny, které pečují o památku belgických odbojářů, považují důchody z Německa za zcela nemorální a žádají vysvětlení. Ovšem marně. Ani belgické vládě se v sjednocené EU nepodařilo zatím dopátrat k oficiálnímu seznamu těchto penzí.

Není ani jasné, zda všech 2500 „nacistických“ důchodců žije dnes v Belgii, či jinde.

Vůdce belgických nacistů, León Degrelle, který v roce 1945 obdržel osobně od Adolfa Hitlera rytířský kříž, uprchl po válce do Španělska, kterého ho odmítlo vydat. Zemřel tam v roce 1994. Přitom v Belgii byl odsouzen k trestu smrti.

Už v roce 2012 berlínská vláda na dotazy z Belgie uvedla, že není schopna potvrdit, kolik bývalých belgických nacistů pobírá německý důchod. Bylo by prý složité přesně zjistit kolik Belgičanů v nacistických vojenských jednotkách za války bojovalo. Tyto seznamy přitom existují.