Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Diskriminace: Jiné ceny pro Čechy a Němce. IP adresa ukáže Česko a cena letí nahoru

Chtěli jste si koupit vstupenku do Disneylandu, ale stála vás víc peněz než vaše německé přátele? V současnosti je to normální. Počítač vás totiž odhalil přes IP adresu a nabídl vám tak jinou cenu. Proti tomu chtějí teď bojovat poslanci Evropského parlamentu v nové koncepci jednotného digitálního trhu. Měla by sjednotit podmínky internetového prodeje a v dlouhodobém hledisku nastartovat online obchodování mezi zeměmi EU.

„V současné době máme diskriminaci v online prostředí na internetu mezi jednotlivými státy podle toho, jakou máme IP adresu. To znamená, že když si chcete objednat třeba letenku nebo hotel, tak v podstatě počítač ví, kde jste. A nabídne vám cenu podle toho místa, kde se nacházíte, což je neakceptovatelné,“ řekla Blesk.cz česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Nejenom podle ní je potřeba současnou diskriminaci spotřebitelů podle místa nákupu přes internet na evropské úrovni změnit. Právě tím se zabývá nová strategie pro jednotný trh, která byla jednou z hlavních priorit Evropské komise. Ta v květnu představila celkem 16 opatření, která teď poputují ke schválení k poslancům a ministrům na Radě Evropy.

Podrobnosti o rozdílech v cenách a celý článek si přečtěte zde.

A jak si poradit do doby, než europoslanci podmínky srovnají?  Na serveru Živě.cz najdete návod, jak je obejít.