Nově bude Projekt Ukrajina přivážet i zdravotnice.

Nově bude Projekt Ukrajina přivážet i zdravotnice. Zdroj: Profimedia.cz

Dovoz pracovních sil z Ukrajiny vázne. Přijelo 69 specialistů, dělníci a sestry nesmějí

Do projektu, který má urychlit cestu vysoce kvalifikovaným pracovníkům z Ukrajiny do Česka, se za první půlrok zapojilo 69 lidí. Roční kvótu 500 míst se tak podařilo vyčerpat ze 14 procent. Ukázalo to vyhodnocení projektu po šesti měsících. O výsledcích a případných úpravách by měla ve středu jednat vláda. Zaměstnavatelé kabinet a úřady za pomalé vyřizování povolení lidem z Ukrajiny kritizují. Podle Hospodářské komory skončil projekt fiaskem. Firmy žádají možnost získat i méně kvalifikované ukrajinské síly, odbory jsou proti.

Nezaměstnanost v Česku v dubnu dosahovala 5,7 procenta. Bez práce bylo 415.000 lidí. Úřady práce evidovaly přes 124.000 volných míst. Podle analytiků nezaměstnanost v květnu ještě poklesla. Zaměstnavatelé si stěžují na to, že v Česku už nejsou schopni najít pracovníky. Stojí o síly z Ukrajiny, a to o ty s nižší kvalifikací. Chtějí třeba kovodělníky, svářeče, nástrojáře, šičky či řidiče. Odbory s přivážením ukrajinských pracovníků nesouhlasí. Podle nich je nutné nejdřív zaměstnat místní.

Pilotní projekt s názvem Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny vláda schválila loni 9. listopadu. Vydávání zaměstnaneckých či modrých karet mělo být jednodušší a rychlejší. Pomalé vyřizování zaměstnavatelé kritizují, na pracovníky čekají prý měsíce. Šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jan Wiesner a zástupci firem před nedávnem řekli, že řada podniků kvůli nedostatku zaměstnanců nemůže přijímat zakázky a některé dokonce zvažují přesun výroby do zahraničí.

Podle Hospodářské komory vládní řešení "naprosto selhalo", projekt označila za fiasko. "Zaměstnavatelé potřebují hlavně středně a nízkokvalifikované zaměstnance, o které je mezi firmami velký zájem, nikoliv vysokoškoláky, kterým musí firmy zapojené do projektu vyplácet mzdu nejméně 38.500 korun," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý. Dodal, že vláda návrh na rozšíření projektu o tyto pracovníky "smetla ze stolu", místo toho chce personálně posílit VisaPoint na Ukrajině.

Svaz průmyslu a dopravy ČR na svém twitteru napsal, že "firmám chybí 150.000 lidí". Uvedl, že na pondělní tripartitě měli zaměstnavatelé a odboráři kvůli příjímání ukrajinských pracovníků konflikt.

Pilotní projekt by se měl podle návrhu změnit. Nově by se do něj měly zařadit i zdravotnické profese. Upravit by se měly i výdělky. Pracovníkům by zaměstnavatelé měli platit nově aspoň tolik, kolik je průměrná mzda v daném oboru a kraji. Do projektu se budou moci zapojit podnikatelé, kteří měli v posledních dvou letech aspoň tři zaměstnance místo nynějších pěti.

Zaměstnavatel podává žádost o zařazení do projektu. Nesmí mít dluhy na daních a odvodech, musí hradit zdravotní pojištění. V posledních dvou letech nesměl také dostat pokutu za nelegální práci. Resort průmyslu vydá potvrzení a informuje ministerstva vnitra, práce a zahraničí. Ukrajinský pracovník se pak dostaví na zastupitelský úřad se svou žádostí.