Zahájení cvičení Anakonda 16.

Zahájení cvičení Anakonda 16. Zdroj: Polské ministerstvo obrany

Zahájení cvičení Anakonda 16.
Opatření pro případ chemických bojů.
Plánování cvičení Anakonda 16.
Cvičení v Polsku začalo.
Cvičení v Polsku začalo.
24
Fotogalerie

Čeští vojáci nacvičují na obřích manévrech v Polsku hybridní válku s Putinem

Kolem 31 tisíc vojáků z 24 zemí, včetně jednotky české Vojenské policie, zahájilo na několika místech Polska obří armádní cvičení pod názvem Anakonda 2016. Jedná se o vůbec největší cvičení NATO od konce studené války v roce 1989. Jedním z cílů cvičení je příprava na takzvanou hybridní válku. Akce je podle vojenských expertů odpovědí na agresivní politiku Ruska.

Cvičení začalo dnes a potrvá deset dní. Probíhá na sedmi místech Polska a kromě 31 tisíc vojáků je do něj nasazeno i 3000 různých dopravních prostředků, kromě jiného 105 letadel či 12 námořních lodí a ponorek.

Podle plukovníka Petra Walatka, tiskového mluvčího Operačního velení Ozbrojených sil Polska, kterého citoval český web armadninoviny.cz, je to poprvé, kdy země NATO a další státy cvičí v takovém rozsahu podle zákonů hybridní války. Na cvičení Anakonda 2016 se proto budou po polském území kromě jiného imaginárně pohybovat neoznačené polovojenské jednotky, podobně jako se to stalo při ruské anexi na ukrajinském Krymu.

Cvičení se zúčastní také civilní orgány a jednotky záchranného integrovaného systému, protože v hybridní válce (a v případě Ruska to už vidíme v praxi) jsou používány i nevojenské nástroje, jako je propaganda, kriminální a teroristické aktivity apod.

Polský deník Wprost upozornil, že velké cvičení není jen vojenskou akcí, ale i politickým vzkazem. A Rusové to ihned pochopili.

„Neskrýváme, že máme velmi negativní postoj ke snahám NATO posouvat vojenskou infrastrukturu a aktivity k našim hranicím. Budeme podle toho reagovat,“ řekl stanici BBC ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Cvičení Anakonda 2016 za účasti českých vojáků předchází summitu NATO ve Varšavě, který se uskuteční 8. a 9. července. Očekává se, že právě na něm se rozhodne o rozmístění nových jednotek Severoatlantické aliance v Polsku a státech Pobaltí.

Rusko na podobný postup reaguje s odporem. Když minulý měsíc otevřely USA základnu protiraketového štítu v Rumunsku, Moskva to označila za „škodlivé“ a oznámila rozmístění svých raket, které namíří na Polsko a Rumunsko.