Prezident Miloš Zeman podepsal zákon o přísnější regulaci hazardu.

Prezident Miloš Zeman podepsal zákon o přísnější regulaci hazardu. Zdroj: ČTK

Babiš již může blokovat weby, Zeman podepsal regulaci hazardu

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zákon o přísnější regulaci hazardu. Ministerstvo financí tak získá právo nařídit blokování vybraných webových stránek. Kritici se obávají, že to povede k cenzuře internetu a že blokování bude možné obcházet.

Ministr financí Andrej Babiš obavy, že jeho úřad kvůli obecné formulaci v zákoně dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil za liché. Ministerstvo má podle něj novou pravomoc využít jen k tomu, aby poskytovatelům internetového připojení nařídilo blokování stránek s nepovoleným hazardem.

Podobné opatření má ve svých právních řádech 18 z 27 členských států Evropské unie. Bez něj by se podle Babiše zákon stal bezzubým, neboť každá druhá sázka na internetu je nelegální. Výnos daně z hazardních her by se tak podle ministr mohl snížit v Česku až o 700 milionů korun ročně.

Poskytovatelé se přesto tomu bránili poukazem na to, že blokování bude finančně náročné a promítne se do cen pro uživatele. Návrhy, aby museli blokovat nikoli jednotlivé stránky, ale weby, však zákonodárci neschválili. Nevyhověli ani požadavkům, aby blokování místo ministerstva nařizoval soud. Piráti se kvůli přijetí normy chtějí obrátit na Ústavní soud.

Norma má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren, kontrolovat je a vymáhat sankce.

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce.

Zákonem bude zrušena možnost uplatnit dary Českému olympijskému výboru jako slevu na dani. Financování sportu prostřednictvím slevy na dani je nesystémové, zdůvodnil změnu Babiš. Místo toho se počítá se zvýšením výdajů státního rozpočtu na sport na šest miliard korun, dodal.