Video placeholde

Další incident v zoo: Po zastřelených šelmách a gorile zaútočil lev

S incidenty v zoo jakoby se roztrhnul pytel. Vše začalo zbytečnou smrtí dvou lvů, které museli ošetřovatelé zastřelit v sobotu 21. května v zoo v chilské metropoli Santiagu de Chile. Smrt dvou překrásných zvířat má na svědomí mladík, který vlezl nahý do jejich výběhu a chtěl se nechat rozsápat. O týden později byl ošetřovateli zastřelen gorilí samec Harambe ve východoamerickém Cincinnati. Do jeho výběhu spadl čtyřletý chlapec. Na sociálních sítích se nyní objevilo video z Japonska, které jasně ukazuje, že od další tragédie dělila dvouletého chlapce ve žluté pláštěnce jen skleněná stěna výběhu, která naštěstí vydržela. 

Zahraniční média informují o případu, kdy se na malého chlapce pokusil zaútočit lev. Došla snad zvířatům v zoologických zahradách trpělivost?

Video pocházející z japonské prefektury Čiba se šíří jako lavina a s ním také dvě verze příběhu. Rodiče tvrdí, že chlapec a lev se fascinovaně pozorovali, a když se chlapec otočil ke zvířeti zády, vystartovalo po něm. Oproti tomu se ozvali očití svědkové události, již tvrdí, že chlapec lva dlouho provokoval.

Ošetřovatelé po incidentu tvrdili, že nešlo o projev agrese. Lev si podle nich chtěl jen hrát. S tímto tvrzením však nesouhlasí biologové včetně experta na lvy Adama Robertse.

"Lev je od narození predátor a dítě v tomto videu se v jeho očích stává kořistí. Zvláště poté, kdy se k obrovskému zvířeti otočí zády. Naštěstí pro rodinu ale zábrana vydržela, v opačném případě by měl útok katastrofické následky," uvedl Roberts pro portál Dodo.

Video placeholde
Harambe patřil k ohroženému druhu goril nížinných, jichž v současnosti žije ve volné přírodě nanejvýš 175 tisíc. • youtube.com