Trumpovi.

Trumpovi. Zdroj: Facebook

Melania Trumpová.
Ivanka Trumpová otce přijela na kampaň podpořit.
Donald Trump
Ivana Trump
Ivanka Trumpová
39
Fotogalerie

Existuje země, kde mají Donalda Trumpa rádi – ve Slovinsku, odkud je jeho žena

Prezident a první dáma. Donald Trump míří do Bílého domu. To jsou věty z titulní strany slovinského časopisu Reporter. Vystihují náladu, která ve Slovinsku, malé členské zemi EU, panuje. Zde si totiž všímají slov a kroků republikánského prezidentského kandidáta daleko více než jinde v Evropě. Důvod? Melania, bývalá modelka a krásná manželka amerického miliardáře, se narodila v půvabném slovinském pětitisícovém městečku Sevnica (Lichtenwald).

Slovinsko, jak to popsal ve velké reportáži server Politico, je sice v pohledu na Donalda Trumpa také rozděleno, ale kontroverzní politik zde má daleko více příznivců než jinde. Způsobuje to efekt jejich rodačky narozené pod jménem Melanija Knavs (germanizováno Melania Knauss), která je od roku 2005 jeho třetí manželkou a s níž má páté dítě, Barrona Williama (10).

Velký ohlas mají v zemi především některá kritická Trumpova slova o imigrantech, zejména těch nelegálních. Slovinskem loni prošlo kolem 500 tisíc uprchlíků mířících do Rakouska, Německa a Švédska. Vyvolalo to i vlnu nevole a obav. Vláda proto na podzim postavila plot na hranicích s Chorvatskem a opevnila hraniční přechody s Rakouskem. Na námitku, že přece i „jejich“ Melania byla v USA emigrantkou, odpovídají Slovinci jednoznačně: To nemůžete tak brát, protože tam nepřišla ilegálně, měla pracovní povolení a pět let čekala na udělení občanství.

Podpora Trumpa je podle serveru Politico vysoká zejména u pravicových a antiimigračních stran. Ale také středolevicová vláda premiéra Mira Cerara pokukuje po možnosti, že pokud by se Trump stal prezidentem, tak se pro Slovinsko otevřou nové obchodní možnosti a vztahy s USA budou díky první dámě lepší. Realisté to ale označují jen za zbožné přání, protože Slovinsko je pro Ameriku ekonomicky i strategicky bezvýznamné.

Známý slovinský neoliberální ekonom a poradce bývalých vlád Bernard Brščič ovšem Politicu řekl: „Trump? Jeden z mých hrdinů. Nejlepší americký politik od dob Ronalda Reagana.“

Také v Sevnici, rodném městečku Melanie Trumpové, sní o tom, jak by jim mohl bohatý Donald k většímu štěstí pomoci. „Mohl by tady postavit nějaký hotel či jinak investovat,“ říká starosta Srečko Ocvirk. I to je ale spíše jenom sen.

Zajímavě na možnost, že by se Trump stal prezidentem USA, reagovala bývalá sousedka rodiny Knaussových v Sevnici: „Trump je vynikající vůdce a Melanie byla milá holka. Ale volila bych Hillary, protože je to žena.“

Tak či onak, Slovinci pozorněji než jinde hledí k americkým volbám. Jak svorně říkají, kdyby vyhrál Trump, budeme mít svoji první dámu v Bílém domě. Třebaže Trumpově politické kariéře pomáhá spíše česká exmanželka a zdatná byznysmenka Ivana a možná i jejich krásná dcera Ivanka.