Před 27 lety se pekingské náměstí Nebeského klidu změnilo v krvavou lázeň Masakr na náměstí Nebeského klidu

Před 27 lety se pekingské náměstí Nebeského klidu změnilo v krvavou lázeň Masakr na náměstí Nebeského klidu Zdroj: Profimedia

Čína kvůli 27. výročí krveprolití na pekingském náměstí Nebeského klidu zpřísnila kontroly

Čínské úřady dnes zpřísnily bezpečnostní opatření v blízkosti pekingského náměstí Tchien-an-men kvůli 27. výročí krvavého potlačení prodemokratických protestů vedených studenty. Informovala o tom agentura AP.

Policie kontroluje doklady totožnosti a prohledává tašky každého, kdo chce vstoupit do okolí rozlehlého náměstí. Právě zde se v roce 1989 shromáždily tisíce studentů, dělníků i dalších občanů požadujících politické reformy.

V noci na čtvrtého června 1989 na náměstí vjely tanky a vojáci shromáždění rozprášili. Zemřely stovky a možná tisíce lidí; tyto údaje jsou založené jen na odhadech.

Události na náměstí Tchien-an-men pro Čínu zůstávají velmi citlivým tématem a jakékoli vzpomínkové akce, ať už veřejné nebo soukromé, jsou zakázány. Jak dnes uvedla agentura AFP, policie zadržela nebo dala pod dohled řadu opozičních aktivistů a bojovníků za lidská práva.

Šestice z nich včetně básníka Liang Tchaj-pchinga byla zadržena už ve čtvrtek za to, že zorganizovala soukromou vzpomínku na čtvrtého června. Podle dostupných informací byli zadržení obviněni, že se snažili "vyprovokovat spory a potíže".

Stejně jako v jiných letech jsou pod přísným dohledem také Matky z Tchien-an-men - skupina rodičů, kteří během krvavého zákroku ozbrojených sil přišli o děti.