Premiér Stefan Löfven občany neinspiruje...

Premiér Stefan Löfven občany neinspiruje... Zdroj: švédská vláda

Náš premiér je neinspirativní, velmi smutný muž bez myšlenek, říkají Švédové. To neznají Sobotku

Švédská vláda i její sociálně demokratický premiér Stefan Löfven (58) neustále ztrácejí podporu. Jedním z důvodů jsou problémy s velkým počtem imigrantů a také to, že koaliční Zelení se zapletli s místními islamisty. Ovšem předseda vlády Löfven to „schytává“ nejvíc. Švédové jej považují za smutného, za málo kreativního a říkají, že je vůbec neinspiruje.

Pouhých 12 procent lidí v průzkumu, který publikoval ve čtvrtek deník Aftonbladet, říká, že jejich premiér je „inspirativní“. Jen 15 procent uvedlo, že je „kreativní“, a jen 30 procent Švédů ho považuje za „kompetentního“. A jen čtvrtina lidí si myslí, že vystupuje jako státník.

Protože podle průzkumu nemá premiér Löfven ani smysl pro humor, tak Aftonbladet to komentoval lakonicky: „Je to smutný muž bez nápadů. Ale čestný.“ Za poctivého totiž šéfa vlády považuje 41 procent hlasujících.

K výsledkům průzkumu by se dalo dodat – a to Švédové neznají českého premiéra Bohuslava Sobotku.

Podle jiného průzkumu, jenž byl publikován také tento týden, současná švédská vláda, složená ze sociálních demokratů a Zelených, má dnes podporu pouze 34 procent občanů, zatímco středopravicová opoziční Aliance, která se skládá ze čtyř stran, má v průzkumech 39 procent. Antiimigrační a antiislámská strana Švédští demokraté má sympatie více než 17 procent voličů, přičemž se na podzim loňského roku blížila až k 20 procentům.