Spolkový sněm uznal masakr Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu

Spolkový sněm uznal masakr Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu Zdroj: ČTK

Němci uznali masakr Arménů Turky za genocidu, Turecko odvolalo velvyslance

Turecko odvolalo svého velvyslance v Německu ke konzultacím poté, co Spolkový sněm uznal masakr Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu. Zároveň si turecké ministerstvo zahraničí si předvolalo německého chargé d'affaires v Ankaře k podání vysvětlení. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v první reakci řekl, že rezoluce bude mít vážné dopady na turecko-německé vztahy a že se tureckévedení poradí, jak na rezoluci odpoví.

Turecký premiér Binali Yildirim vyjádřil názor, že "chybné rozhodnutí" německého parlamentu má na svědomí "rasistická arménská lobby".

O výrazném zhoršení vztahů dnes hovořil také mluvčí turecké vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Yasin Aktay. Strana podle agentury Reuters plánuje předložit v tureckém parlamentu deklaraci odsuzující rezoluci Spolkového sněmu.

Svou reakci na twitteru umístil také šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. "Způsob, jakým uzavřít temné stránky ve vlastní historii, není v tom, že se pošpiní historie jiných zemí nezodpovědným a nepodloženým rozhodnutím parlamentu," napsal.

Arménie rezoluci vřele uvítala. Arménský ministr zahraničí Edvard Nalbandjan dnes řekl, že Německo "významně přispělo nejen k mezinárodnímu uznání a zavržení arménské genocidy, ale také k univerzálnímu boji za prevenci genocidy a zločinů proti lidskosti".