Vrchní soud v Olomouci potvrdil vyjímečný trest pro Petra Kramného

Vrchní soud v Olomouci potvrdil vyjímečný trest pro Petra Kramného Zdroj: ČTK

Vrchní soud v Olomouci potvrdil vyjímečný trest pro Petra Kramného
Vrchní soud v Olomouci potvrdil vyjímečný trest pro Petra Kramného
Vrchní soud v Olomouci potvrdil vyjímečný trest pro Petra Kramného
Petr Kramný přijíždí k ostravskému soudu
Monika, Klára a Petr Kramní
8
Fotogalerie

Kramný si odsedí 28 let. Vrchní soud potvrdil rozsudek

Osmatřicetiletý Petr Kramný si za vraždu své manželky a osmileté dcery v Egyptě definitivně odpyká ve vězení 28 let. Trest, který mu uložil ostravský krajský soud, mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Odvolání žalobkyně, která žádala zpřísnění trestu o dva roky, tak soud nevyhověl. Stejně tak ale neuspěla s odvoláním matka obžalovaného ani obhájkyně, která požadovala vrácení případu k jinému senátu krajského soudu, případně zproštění obžaloby.

Vrchní soud se ztotožnil s tím, že obě ženy zemřely po zásahu elektrickým proudem. Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné, Kramný se může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu, dovolání ale nemá odkladný účinek.

Odvolací soud se ztotožnil se závěry krajského soudu i s tím, jak se vypořádal s důkazy. Ve svém rozhodnutí však snížil náhrady příbuzným obětí, které odkázal na občanskoprávní řízení. Krajský soud původně uložil Kramnému zaplatit přes osm milionů korun.

Podle předsedy senátu Václava Čapky je obhajoba obžalovaného účelová. Podle soudu je v jeho výpovědi o tom, co se stalo na dovolené v Egyptě, řada rozporů. Rozpory soud našel i v tvrzení obžalovaného o samotném manželském soužití, dlouhodobé problémy manželů byly zřejmě motivem činu. Kramný si rozhodnutí soudu vyslechl bez emocí, odůvodnění poslouchá se sklopenýma očima.

Tragédie se odehrála v červenci 2013 na dovolené rodiny v Egyptě. Podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Žádný jed ale tamní experti neobjevili. Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek. Podle znalců úraz elektrickým proudem vysvětluje i současnou smrt obětí. Krajský soud vyloučil, že by ženy mohly být zasaženy proudem nešťastnou náhodou. Podle obhajoby se soud nezabýval technickou stránkou věci, poukázala i na to, že žádné vodiče nebyly nalezeny.