Eva Syková končí ve funkci ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd kvůli třaskavé kauze s kmenovými buňkami.

Eva Syková končí ve funkci ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd kvůli třaskavé kauze s kmenovými buňkami. Zdroj: Wikimedia.org

Šéf Akademie věd ČR Drahoš odvolal vědkyni Evu Sykovou kvůli kauze s kmenovými buňkami

Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš dnes odvolal vědkyni a senátorku Evu Sykovou z funkce ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR, protože kauzou léčby kmenovými buňkami podle něho poškodila dobré jméno celé akademie i samotného ústavu. Drahoš tak učinil po zasedání předsednictva Akademické rady AV ČR. Uvedl to mluvčí akademie Jan Martinek.

Důvodem rozhodnutí jsou závažné skutečnosti související s využíváním kmenových buněk pro pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS).  Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček již pověřil Etickou komisi ministerstva zdravotnictví, aby se všemi podezřeními zabývala. Ředitel Ústavu molekulární genetiky Václav Hořejší zároveň pošle podnět premiéru Bohuslavovi Sobotkovi, aby odvolal vědkyni Sykovou z funkce první místopředsedkyně vládní vědecké rady.

Předseda Akademie věd, jako zřizovatele padesátky ústavů, má Sykovou sice právo odvolat, ale jeho rozhodnutí musí potvrdit rada ústavu. Její předsedkyní je právě Syková. Není obvyklé, aby předsedou rady byl zároveň ředitel ústavu, protiprávní to však také není. Pokud by rada odvolání nepotvrdila a Sykovou nechala ve funkci, musela by věc pravděpodobně podle Martinka řešit dozorčí rada ústavu.

Kauze s využíváním kmenových buněk pro pacienty s ALS se věnoval v pondělí večer pořad Reportéři ČT. Podle něj si tým Evy Sykové (mimo jiné i senátorky za ČSSD či místopředsedkyně Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a poradkyně premiéra Sobotky) nechával od svých pacientů trpících ALS vyplácet za terapii kmenovými buňkami 150 000 korun. Účast na klinické studii by přitom měla být ze zákona bezplatná.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček již pověřil Etickou komisi ministerstva zdravotnictví, aby se všemi podezřeními zabývala. Mluvčí resortu Ladislav Šticha pro web Reflex.cz uvedl, že pokud by se tedy skutečně prokázalo, že pacienti poskytovali peníze za možnost být zařazeni do klinické studie, bylo by možné přijmout konkrétní opatření včetně personálních. "Pro ministra Němečka, jako lékaře, je naprosto nepřijatelné, aby docházelo ke zneužívá zoufalé situace lidí se smrtelnou chorobou a jejich nejbližších," prohlásil jeho mluvčí Ladislav Šticha.