Kevin Dahlgren před soudem v Brně

Kevin Dahlgren před soudem v Brně Zdroj: ČTK

Kevin Dahlgren odmítl vypovídat, podle obžaloby je emočně nestabilní a agresivní

Hlavní líčení s Američanem Kevinem Dahlgrenem obžalovaným ze čtyř vražd v Brně zahájil dnes brněnský krajský soud. Jednání přihlíží 80 lidí, mezi nimi i Dahlgrenovi rodiče. Podle státní zástupkyně Ludmily Doležalové obžalovaný vraždil v důsledku osobnostních vlastností, emoční nestability a agresivity. Dahlgren dnes odmítl vypovídat.

 

Kevin Dahlgren se i v kombinaci se situačními faktory rozhodl v polovině května 2013 usmrtit všechny členy hostitelské rodiny v Brně-Ivanovicích, šlo o jeho tetu, jejího manžela a dva syny, uvádí obžaloba. Nejprve napadl tři z nich, tetě zasadil 17 bodných a sečných ran pravděpodobně kuchyňským nožem, jejímu manželovi 29 bodných a sečných ran, synovi dalších 17, vyplývá z vyšetřování. Jako posledního zřejmě usmrtil druhého syna, kterého napadl kamenem, poté nožem, míní obžaloba. "Toho jediného usmrtil po předchozím uvážení," uvedla Doležalová.

Jako první u soudu vypovídal Kyle Kristoffersen, který Kevinovi v Česku pomáhal s adaptací a najít práci. V Brně učí angličtinu a Kevina někdy přibíral k výuce. Kevin byl podle něj nespolehlivý. Svědek řekl, že v den vraždy od Dahlgrena přicházely zmatené zprávy, Dahlgren sám působil zmateně. Učiteli poslal textovou zprávu, že rodina vyrazila do Vídně a on jede za nimi.

Žena, která k rodině chodila jednou týdně uklízet, vypověděla, že ji Dahlgren v den vraždy nepustil dál do domu. "Před domem stála obě auta, myslela jsem, že je rodina doma. Otevřela jsem si, dolů přišel Kevin a začal mi vysvětlovat, že se dnes neuklízí. Ona mi ale den před tím psala, abych přišla," uvedla uklízečka. Dodala, že si Dahlgren stoupl mezi dveře a nepustil ji dál. Pak za ní přišel ještě i ven a oznámil jí, že rodina přijede později odpoledne.

Maskovaná eskorta přivezla Kevina Dahlgrena k soudu dnes po 08:00, proces začal v 09:35. Líčení přihlížejí novináři, obyvatelé Ivanovic i studenti práv. Vše, co zazní v češtině, tlumočnice překládá do angličtiny.