Německý reprezentant Jérôme Boateng

Německý reprezentant Jérôme Boateng Zdroj: Profimedia.cz

Němci nechtějí za souseda černého fotbalistu, tvrdí místopředseda pravicové Alternativy pro Německo

V Německu vzplály spory okolo dalšího výpadu populistické pravice na adresu fotbalisty tmavé pleti z národního týmu. Jérôme Boateng, ověnčený titulem mistra světa z roku 2014 a chystající se právě reprezentovat Německo na evropském šampionátu ve Francii, se sice narodil v Berlíně, ale jeho otec pocházel z Ghany.

"Lidé si ho cení jako fotbalisty, ale nechtěli by mít Boatenga za souseda," prohlásil místopředseda pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Alexander Gauland v nedělním vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Místopředseda AfD, který býval po 40 let členem konzervativní strany CDU kancléřky Angely Merkelové, také uvedl, že mnoho členů AfD se obává, aby "cizí náboženství nepřevládlo nad naší západní tradicí". Tento zjevný výpad proti islámu budí dojem, že Gauland zapomněl, že Boateng je věřící křesťan, jak dává najevo i vytetovaným křížem, poznamenala agentura AFP.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière deníku Bild řekl, že každý Němec by měl být šťastný, že má Boagtenga za spoluhráče, spoluobčana či souseda. Ministr spravedlnosti Heiko Maas označil výpad AfD za "nedůstojný a nepřijatelný". Šéf německé fotbalové federace Reinhard Grindel odsoudil politické hrátky okolo reprezentace a zdůraznil, že Boateng je "výjimečný fotbalista a úžasný člověk", který je pro mnnoho mladých lidí vzorem. Fotbalový klub Bayern Mnichov hájil Boatenga jako oporu národního mužstva. V něm budou příští měsíc na mistrovství Evropy hrát i další hráči, jejichž původ není výlučně německý.

Vzhledem k bouři nevole se šéfka AfD Frauke Petryová Boatengovi omluvila. Gauland se pokusil napravit způsobenou škodu tím, že fotbalistovi poblahopřál k úspěšné intergraci do společnosti, k čemuž zajisté přispělo jeho křesťanství.

Spory v Německu rozpoutali už počátkem týden členové pravičáckého hnutí Pegida svými výpady proti výrobci cukrovinek Ferrero, který na obalu Kinder čokolády nahradil obrázek blonďatého chlapce dětmi tmavé pleti. Změnu obrázku dítěte označovali za protežování imigrantů a mluvili o bojkotování čokolády. Z příspěvků však bylo patrné, že kritici netuší, že kritizované obaly ukazovaly dětské snímky fotbalových reprezentantů Boatenga a Ilkaye Gündogana, který je tureckého původu.

Podobné výpady ohledně etnického složení národního týmu zažívá i Francie, zejména ze strany krajně pravicové Národní fronty. K vzestupu protipřistěhovaleckých uskupení na německé scéně napomohlo rozčarování z přistěhovalecké politiky kancléřky Angely Merkelové a obavy z příchodu milionu uprchlíků.