Pizza - ilustrační foto

Pizza - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Alimenty můžete platit pizzou, řekl muži soud v Itálii. Pak se k němu i vrátila dcera

Placení alimentů bývá mnohdy problematické po celém světě, Česko nevyjímaje. Aby ale rozhodl soud ve prospěch rozvedeného otce tak, že může alimenty platit pizzou, kterou sám vyrobí, to je bizarní. Stalo se v Itálii a zamotaný rodinný příběh má i velmi nečekané vyústění.

Nicola Toso se s manželkou Nicolettou Zuinovou rozvedl už v roce 2002. Dohodli se na placení výživného v hodnotě 400 euro měsíčně pro jejich dceru, která zůstala u matky. Pan Toso tehdy vedl malou pizzerii ve vesnici nedaleko severoitalské Padovy.

Jenže v době hospodářské krize, v letech 2008 až 2010, začal Nicola Toso posílat své bývalé ženě alimenty v podobě své pizzy, protože jeho zisky byly daleko menší a neměl dostatek peněz. V roce 2010 pak musel svoje podnikání ukončit. Mezitím se ale opět oženil a má další tři děti. Celý příběh popsal list Il Gazzettino.

Exmanželce se ovšem někdejší alimenty v naturáliích vůbec nelíbily a proto Tosa zažalovala. Soudní tahanice trvaly několik let. Jenže mezitím se příběh otočil o 180 stupňů.

Dcera se po čase opět s otcem sblížila a v roce 2011 se přestěhovala k němu. Jiný soud pak rozhodl, že alimenty ve výši 300 euro musí na dítě naopak platit matka.

Soudkyně Chiara Bitozziová nakonec definitivně rozhodla, že vzhledem k tíživé ekonomické situaci a dobrému chování otci k dceři, bylo i jeho placení alimentů pizzou v pořádku a že žádný trestný tím nebyl spáchán.

Čím by se tak asi daly platit alimenty v podobném případě u nás? Svíčkovou? Nebo by bylo lepší vepřo-knedlo-zelo?