Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un Zdroj: Profimedia.cz

Teta severokorejského diktátora žije svůj "americký sen", v USA provozuje čistírnu

Teta severokorejského diktátora Kim Čong-una žije s rodinou již skoro dvacet let v USA, kde provozuje čistírnu a žije svůj "americký sen". Její příběh přinesl americký list The Washington Post, jemuž Kimova teta odhalila i některé zajímavosti ze života muže, jehož rodina vládne v KLDR tvrdou rukou již sedm desítek let.

"Když mu matka vyčítala, že se málo učí, neodmlouval, ale protestoval jinými způsoby, například přestal jíst," řekla o svém synovci paní Ko Jong-sok, která v USA žije s manželem a třemi dětmi s novou identitou. List Washington Post nezveřejnil místo jejich bydliště a otiskl jen fotografie bez obličeje.

Paní Ko také uvedla, že Kim se narodil v roce 1984, a ne v roce 1983, jak většina zdrojů uvádí. Podle Ko se narodil v témže roce jako její první syn. "Vyměňovala jsem jim oběma plenky," vzpomněla Ko, která se později o Kima a jeho bratra starala i ve Švýcarsku, kde oba studovali na mezinárodní škole. Kim Čong-un, který byl prý posedlý basketbalem, do Bernu přijel v roce 1996, když mu bylo 12 let.

Paní Ko s manželem odjeli do USA v roce 1998 ze Švýcarska zřejmě proto, že se obávali, že se v KLDR dostanou do nemilosti. Sestra paní Ko, která byla partnerkou tehdejšího vůdce Kim Čong-ila a matkou Kim Čong-una, totiž měla konečné stádium rakoviny prsu. Ko s manželem se tak domnívali, že po její smrti nad nimi nebude mít kdo držet ochranou ruku.

S finanční pomocí od americké CIA, která podle listu The Washington Post činila 200.000 dolarů (asi 5,4 milionu korun), a novou identitou začali teta a strýc severokorejského diktátora žít v USA. Mají velký patrový dům, dvě auta, velkou televizi a na dvoře gril, napsal list Washington Post.

A ačkoliv neviděli své příbuzné v KLDR skoro dvacet let, jsou pro tajnou službu stále zdrojem informací. "Oni (CIA) si mysleli, že musíme vědět nějaké státní tajemství, ale nevěděli jsme nic," řekl Kimův strýc Ri Kang. Někdy ale agenti CIA za ním a jeho ženou chodí s fotkami Severokorejců, aby je zkusili identifikovat.