Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Olympiádu kvůli viru zika není třeba rušit, tvrdí Světová zdravotnická organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že pro odklad či zrušení letních olympijských her v Riu de Janeiro kvůli viru zika není důvod. Reagovala tak podle agentury AP na výzvu asi 150 zdravotních expertů, kteří na WHO jako instituci Organizace spojených národů v tomto smyslu apelovali v otevřeném dopise.

Vědci, lékaři a odborníci na lékařskou etiku Světovou zdravotnickou organizace vyzvali, aby olympiádu odložila či přemístila v "zájmu veřejného zdraví". Olympiáda, která začíná v Riu de Janeiro 5. srpna, by podle nich byla "zbytečným rizikem pro 500.000 zahraničních turistů", kteří by se mohli nakazit a virus rozšířit ve své zemi, kde by mohl "zdomácnět".

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus, který přenáší komáři, se rozšířil do téměř celé jižní a střední části Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech i na jiných kontinentech.

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je i se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva.

WHO dnes uvedla, že na základě současného zhodnocení by zrušení či přemístění letošních letních OH významně neovlivnilo šíření viru zika.