Klára Samková

Klára Samková Zdroj: Stanislav Krupař

Islám = komunismus. Výroky Samkové řeší ministři i advokátní komora

Nedávnými veřejnými výroky advokátky Kláry Samkové o islámu se začaly z vlastní iniciativy zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 i Česká advokátní komora (ČAK). Na dotaz ČTK to dnes uvedl státní zástupce Jan Lelek a mluvčí komory Iva Chaloupková. Právnička prohlásila na semináři ve Sněmovně, že islám je "zločinnou a zločineckou ideologií" a je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Samková řekla serveru iDnes.cz, že by Česko mělo vyhostit tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho, který její výroky kritizoval.

Seminář nazvaný "Máme se bát islámu?" se konal 18. května. Po projevu Samkové, která je bývalou členkou Bloku proti islámu, opustili sál někteří pozvaní diplomaté včetně tureckého velvyslance.

"Předmětnými výroky se zabýváme z vlastní iniciativy, a to už od okamžiku, kdy zazněly," potvrdil dnes šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Lelek. Doplnil, že státní zástupci věc postoupili policii a nyní čekají, jak ji policisté vyhodnotí.

Na vystoupení Samkové zareagovala i profesní organizace advokátů. "Na základě informací, které přinesla média, byl tajemníkem ČAK podán podnět kontrolnímu orgánu ČAK, aby vystoupení JUDr. Samkové prověřil v tom smyslu, zda její projev byl v souladu s ustanoveními etického kodexu o chování advokáta," sdělila na dotaz ČTK mluvčí komory. Zdůraznila, že jde o standardní přešetření chování advokáta, takže žádné kárné řízení v tuto chvíli neběží.

Turecký velvyslanec v Praze považuje výroky Samkové za urážku islámu. V České televizi upozornil na to, že slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva. Svoboda slova má podle něj své limity. "Já si myslím, že zástupci České republiky by měli pana velvyslance diplomaticky vyhostit, protože se vměšuje do záležitostí cizího státu," reagovala na velvyslancovu kritiku Samková.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je postup státních zástupců obecně v pořádku. "Já jsem tím také znepokojen. Nechci se vyjadřovat k trestněprávnímu hodnocení, to je věc orgánů činných v trestním řízení, ale prostě minimálně jsme si udělali ostudu. Lidé, kteří jdou na půdu Parlamentu, by si asi měli uvědomit, že jejich výroky už přesahují hranici České republiky," řekl dnes ČTK. "Druhý den jsem měl náhodou u sebe rakouského velvyslance, kterého těžko můžeme podezírat z nějaké zaujatosti, a ten byl tím, co se odehrálo v Parlamentu, zcela šokován," dodal.

Pelikán už dříve poukázal na twitteru v jiné souvislosti na to, že veřejné nenávistné výroky na adresu některého z náboženství lze posuzovat jako trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Trestní zákoník za něj v základní sazbě ukládá až dvouleté odnětí svobody.

Ministerstvo zahraničí po incidentu se Samkovou vydalo prohlášení, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné, a vyzvalo k mezináboženskému dialogu.