Sýrie

Sýrie Zdroj: Stratfor

Satelitní snímky ruské základny Tijas před útokem
Snímek ze 17. května, kde jsou vidět ohořelé trosky
Celkový pohled na základnu Tijas před útokem
Celkový pohled na základnu Tijas po útoku
4
Fotogalerie

Islámský stát zničil v Sýrii čtyři ruské vrtulníky, Moskva to popírá

Neznámí ozbrojenci v Sýrii napadli a vážně poškodili ruskou leteckou základnu Tijas poblíž Palmýry, kde zničili čtyři bitevní vrtulníky a dvacítku kamionů s municí. Tvrdí to experti americké zpravodajské agentury Stratfor, označované ruskými médii za "stínovou CIA". Útočníky zřejmě byli bojovníci radikální organizace Islámský stát. Ruské ministerstvo obrany zprávu americké agentury vzápětí popřelo.

Stratfor se podle webu stanice BBC opírá o satelitní snímky základny, na kterých jsou vidět ohořelé trosky strojů seřazených na vzletové dráze a zničená budova. Při srovnání s dřívějšími snímky dospěli experti k předpokladu, že na dráze jsou vraky bitevních vrtulníků Mi-24 a že zničená budova byla muničním skladem. Na vzletové dráze je vidět také poškozená syrská stíhačka MiG-25.

Moskva vše popírá. "Všechny ruské bitevní vrtulníky v Sýrii plní plánované úkoly při ničení teroristů. K žádným ztrátám mezi mužstvem ruské letecké základny nedošlo," prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany. Generál Igor Konašenkov přičetl "fámu o zničení jednotky ruský bitevních vrtulníků a kamionů propagandě IS". Islamisté se podle něj pokoušeli "prodat tuto údajnou novinku už před deseti dny".

Vraky letecké a automobilové techniky a krátery po výbuších na základně, rozeznatelné na satelitních snímcích, nejsou podle generála čerstvé, ale jde o důsledek dřívějších tvrdých bojů syrských vládních vojsk s bojovníky z teroristických uskupení.