Odvážná muslimka je drobet antisemitka.

Odvážná muslimka je drobet antisemitka. Zdroj: Zakia Belkhiriová

Přešlap médií: Udělala z mladé muslimky odvážnou hvězdu. Pak se ale ukázalo, že nenávidí Židy

Média po celém světě, včetně britské BBC, představila jako hrdinku a příklad občanské statečnosti belgickou muslimku Zakiu Belkhiriovou (22), jež si „odvážně“ dělala selfie při antiislámské demonstraci v Antverpách. Fotky se staly hitem na sociálních sítích. Jenže pouze do doby, než se ukázalo, že Belkhiriová nenávidí Židy.

Například BBC zařadila fotografie zahalené aktivistky z antiislámské demonstrace skupiny Vlaams Belang, jež se uskutečnila v polovině května v belgických Antverpách, do své oblíbené rubriky Trending. A rozsáhle popsala, že přesně takhle by to mělo fungovat a že lidé nemají mít strach konfrontovat antiislamisty. Belkhiriová pak stanici skromně řekla, že se „necítí být žádnou hvězdou“.

Nějakou dobu za hvězdu byla, ale dlouho to netrvalo. V neděli se na BBC Trending objevil další článek, jenže ten už poukazoval na to, že Zakia Belkhiriová je antisemitka a že nenávidí Židy. Například se novináři dopátrali, že v listopadu 2012 v jednom svém tweetu napsala: „Hitler nezabil všechny Židy, nějaké nechal. To abychom věděli, proč je vraždil.“ V březnu 2014 pak na svém profilu na Facebooku napsala k Židům: „Tolik je nenávidím.“

Belkhiriová se pak poměrně složitě snažila za své antisemitské výroky omluvit, ale ani na to už nebyly reakce nijak příznivé. Tvrdila, že to napsala, když byla mladší a nebyla si vědoma některých skutečností. Například se omluvila, že házela do jednoho pytle sionisty a veškeré Židy – tehdy prý emotivně reagovala na zprávy o zabitých palestinských dětech. „Během let jsem si uvědomila, že je to spíš politická válka než náboženská.“ A profily na sociálních sítích rovnou zrušila.