Trosky zříceného letadla.

Trosky zříceného letadla. Zdroj: Profimedia.cz

Egypt: Pozůstatky ze zříceného letadla naznačují výbuch na palubě. Nebo ne?

Zkoumání pozůstatků osob, jež minulý čtvrtek zahynuly při pádu egyptského letounu, ukazuje, že na palubě stroje nastala nejspíš exploze. Agentuře AP to pod podmínkou zachování anonymity řekl jeden z egyptských vyšetřovatelů. Jeho šéf to však veřejně popírá.

Agentura Reuters píše, že vyšetřovatelé podle jejích zdrojů zatím nenašli stopy výbušniny. Na palubě airbusu společnosti Egyptair bylo v době jeho pádu do Středozemního moře 66 lidí, všichni zahynuli.

Vysoce postavený forenzní vyšetřovatel podle AP osobně ohledával pozůstatky v márnici v Káhiře. Všech 80 kusů těl, které se podařilo nalézt a dopravit do márnice, je podle něj velice malých. "Není tu jediná celá část těla, jako například hlava nebo paže," řekl. Logickým vysvětlením podle něj je, že na palubě došlo k výbuchu.

Ale jeho nadřízený takové závěry popírá: "Cokoli zveřejněné na toto téma jsou zcela mylné a bezvýznamné domněnky, které nepocházejí z forenzního úřadu," citovala egyptská státní agentura MENA šéfa této organizace Hišáma Abdalhamída.

O příčině havárie Airbusu A320 mířícího z Paříže do Káhiry se dosud jen spekulovalo, ve hře byla technická závada, chyba či úmysl pilota i teroristický útok. Trup letounu a takzvané černé skříňky se záznamy o letu dosud nebyly nalezeny. V moři po nich pátrá mimo jiné egyptská ponorka a francouzská hlídková loď.