Favorit voleb Norbert Hofer.

Favorit voleb Norbert Hofer. Zdroj: ČTK/AP/Ronald Zak

Rakušané odvolili, ale čeká se na korespondenční hlasy

Rakousko napjatě čeká na výsledek nedělního druhého kola prezidentských voleb. Po sečtení hlasů odevzdaných ve volebních místnostech vede pravicový populista Norbert Hofer. Dnes se však ještě sčítají korespondenční hlasy a průzkum naznačuje, že by měly situaci zvrátit ve prospěch druhého kandidáta Alexandera Van der Bellena, napsala agentura DPA.

Podle údajů zveřejněných ještě v neděli večer na webu rakouského ministerstva vnitra získal adept Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Hofer 51,9 procenta hlasů vhozených do volebních uren. Jeho soupeř ze strany Zelených Van der Bellen jich dostal 48,1 procenta. Oba uchazeči o prezidentský úřad však shodně konstatovali, že bez údajů o korespondenčních hlasech ještě není rozhodnuto nic.

Korespondenční hlasování využilo 744.000 ze 6,4 milionu rakouských voličů. Výzkumný ústav Sora na základě průzkumu vychází z předpokladu, že Van der Bellen v tomto hlasování zvítězil s podporou 60,8 procenta voličů. To by mu mělo přinést celkové vítězství, byť velmi těsné - o 3000 hlasů.

Očekává se, že konečné výsledky budou oznámeny ještě dnes mezi 17. a 19. hodinou.