Japonci chtějí na zahájení olympiády v roce 2020 poslat z kosmu tisíce meteoritů

Japonci chtějí na zahájení olympiády v roce 2020 poslat z kosmu tisíce meteoritů Zdroj: Profimedia.cz

Japonci chystají fantastické otevření olympiády v roce 2020, bude ho provázet i padání tisíců meteoritů z nebe

Japonci se v posledních desetiletích vyznačují vysokým technologickým pokrokem a jsou známí jako neuvěřitelní hračičkové. Ovšem to, co připravují na zahájení letních olympijských her v roce 2020 v Tokiu, nemá obdoby. Vyrobí kromě jiného umělý roj meteoritů, které vystřelí z malých satelitů z oběžné dráhy.

Tento úkol by měl zvládnout japonský start-up Star-ALE, který se věnuje vesmírným technologiím. Od vlády dostal zajímavou zakázku: Vyrobit velký umělý roj meteoritů, který spadne z nebe v den zahájení olympiády 24. července 2020. Informoval o tom web digitaljournal.com.

Firma vyčíslila cenu jednoho takového meteoritu na zhruba 195 tisíc korun. Jenže umělých meteoritů mají při zahájení olympiády padat tisíce a akce bude stát miliony dolarů.



Projekt se jmenuje Sky Canvas (Nebeské plátno) a spočívá ve vypuštění několika mikrosatelitů na oběžnou dráhu Země. Každý satelit ponese 500 až 1000 umělých meteoritů, které jsou vyrobeny z různých prvků. Roj tak bude barevný.

"Budeme se snažit, aby to byla úžasná podívaná, kterou člověk uvidí jen někdy v celém svém životě" tvrdí Lena Okadžima, která je šéfkou společnosti, která meteority vyrobí a vypustí z vesmíru.

Olympiáda v Tokiu má být celá prošpikována hig-tech zajímavostmi. Bude zde fungovat například vysokorychlostné bezdrátové připojení 5G, po městě budou jezdit taxiky na vodíkový pohon a pořadatelé chystají i mnoho dalších velkých překvapení. Mnoho věcí bude pro sportovce i návštěvníky olympiády navíc zdarma.