Venezuelský prezident Nicolás Maduro přiznal, že je "hloupý jako koza".

Venezuelský prezident Nicolás Maduro přiznal, že je "hloupý jako koza". Zdroj: commons.wikimedia.org

Svérázné přiznání venezuelského prezidenta: "Jsem hloupý jako koza."

Venezuelský prezident Nicolás Maduro přiznal, že je "hloupý jako koza", ale prý je to z lásky k vlasti. Reagoval tak na slova uruguayského exprezidenta Josého Mujiky, který ho takto označil, když bránil šéfa Organizace amerických států (OAS), Uruguajce Luise Almagra. Ten již delší dobu kritizuje Madurův autoritářský způsob vlády.

"Jsem hloupý jako koza, ano, ale protože jsem bláznivě zamilovaný do Venezuely, do bolívarské revoluce," prohlásil Maduro ve čtvrtek před členy své socialistické strany v Caracasu. A zopakoval, že Almagro je zrádce, protože zradil levici v regionu. Již dříve Maduro označil Almagra za agenta americké CIA, který pomáhá venezuelské opozici v puči.

Šéf OAS v posledním týdnu kritizoval Madura za to, že se ve své zemi snaží zabránit konání referenda za jeho odvolání. Pro plebiscit opozice shromáždila na dva miliony podpisů a nyní čeká na jejich uznání od národní volební komise. Ta ale podle opozice proces záměrně zdržuje. Maduro navíc minulý týden v zemi vyhlásil výjimečný stav.

Mujica, který jako prezident Uruguaye (2010-2015) mimo jiné legalizoval potraty a marihuanu, Madura kritizoval ve středu před novináři. Kromě toho se zastal svého někdejšího ministra zahraničí Almagra, který stojí od loňska v čele OAS. "Není to žádný zrádce, ani agent CIA," prohlásil levicový exprezident. A dodal, že ve Venezuela jsou všichni hloupí. "Pořád o všem jen mluví, ale tak nic nevyřeší," prohlásil Mujica.