Putin, má láska...

Putin, má láska... Zdroj: Facebook

Válka s Ruskem už za rok?
Generál Richard Shirreff.
Richard Shirreff v Afghánistánu.
3
Fotogalerie

Válka s Ruskem může být už příští rok, soudí bývalý velitel NATO

Bývalý zástupce vrchního velitele sil NATO v Evropě, britský generál Alexander Richard Shirreff, publikoval ve středu knihu s kontroverzním názvem 2017: Válka s Ruskem. Obsah je samozřejmě neméně kontroverzní.Podle Shirreffa je dost dobře možné, že nás a celou Severoatlantickou alianci čeká brzy válka, jež by mohla eskalovat v „nukleární konflikt“.

Se Shirreffovou předpovědí souhlasí i jeho bývalý nadřízený, americký admirál James Stavridis, jenž ke knize napsal předmluvu. „Pod Putinovým vedením nastavilo Rusko velice nebezpečný kurs, který by mohl eskalovat ve válku s NATO. A tato válka by se snadno mohla stát nukleárním konfliktem,“ píše Stavridis.

Jak upozornil web dailycaller.com, Shirreff dále v knize rozebírá, kterak by mohl potenciální konflikt začít. Podle něj je Putinův plán velmi jednoduchý. Ruský prezident bude dále zabírat území na východní Ukrajině, dokud nevytvoří pozemní spojení s Krymem. Až Moskva stabilizuje nově dobyté území na Ukrajině, provede invazi do tří zemí Pobaltí. Jako první prý Putin zaútočí na Lotyšsko.

Protože Estonsko, Litva i Lotyšsko jsou členy NATO, byla by ve válce s Ruskem celá aliance, což by podle Shirreffa Moskva řešila hrozbou jaderné války.

„Nemějte žádné iluze — v ruské vojenské strategii se stále počítá s rozsáhlým nukleárním útokem na Evropu,“ píše dále Shirreff. Jedním z argumentů pro tuto tezi je i ruské nasazení dosud největší mezikontinentální střely, kterou kdy vyrobilo. Podle plánu má tyto rakety mít Rusko připravené v roce 2018.