Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Nad mořem u Egypta zmizelo letadlo se 66 lidmi na palubě

Egyptské letadlo se 66 lidmi na palubě, které dnes brzy ráno zmizelo z radarů, se zřítilo do Středozemního moře. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na nejmenované egyptské činitele. Egyptské úřady to dnes dopoledne fakticky potvrdily. Egyptské ministerstvo zahraničí totiž podle agentury Reuters v aktuální tiskové zprávě hovoří o pádu letadla.

Letadlo na cestě z Paříže do Káhiry se ztratilo krátce před přistáním v egyptském hlavním městě. Činitelé, kteří s AP hovořili pod podmínkou anonymity, uvedli, že se potvrdila možnost, že se letadlo zřítilo. Příčinu neštěstí podle nich není zatím možné určit, mohla jí být technická závada, ale i teroristický útok.

Podobné tvrzení s odvoláním na egyptské vládní kruhy přinesla také agentura DPA. Podle dopoledního vyjádření egyptského premiéra Šarífa Ismáíla je ale na takové závěry příliš brzy. Nedlouho poté však egyptské ministerstvo zahraničí vydalo zprávu o tom, že si šéfové diplomacií obou zemí kondolovali. Poprvé tak egyptské úřady oficiálně připustily, že lidé na palubě letadla jsou pravděpodobně po smrti.

V Káhiře dnes kvůli zmizení stroje zasedne rada národní bezpečnosti, v Paříži se zase mimořádně sešli ministři. Po troskách stroje pátrají egyptské i řecké složky.

Nejasnosti panují také okolo toho, zda stroj vyslal nouzový signál, nebo ne. Letecká společnost EgyptAir uvedla, že nouzový signál zachytila egyptská armáda ve 4:26 SELČ, což je asi dvě hodiny poté, co stroj zmizel z radarů. Mohlo jít o signál z lokátoru. Egyptská armáda ale popřela, že by zachytila jakýkoliv nouzový signál.

Trasa letu MS804Trasa letu MS804|Flightradar24.com

Řečtí dispečeři byli s piloty egyptského letadla naposledy v kontaktu, když letělo nad řeckým ostrovem Kéa. Tehdy posádka nehlásila žádné problémy. Stroj letěl v běžné výšce 11.200 metrů rychlostí 835 kilometrů za hodinu.

Jedinou zvláštností je, že při přechodu do oblasti kontroly egyptského řízení letového provozu jižně od Kréty a Karpathosu se piloti s Řeky nerozloučili, jak je ve vzájemné komunikaci obvyklé.

Šéf řeckého řízení letového provozu Konstantinos Lintzerakos sdělil řecké televizi Antenna, že dispečeři se sami snažili obnovit kontakt s piloty ještě 16 kilometrů před tím, než měl stroj opustit vzdušný prostor pod řeckou letovou kontrolou, ale posádka neodpovídala. A zkoušeli to do 3:39 místního času (2:39 SELČ), dokud letadlo zcela nezmizelo z radarových obrazovek. Řečtí dispečeři událost ihned nahlásili řecké protivzdušné ochraně a svým egyptským kolegům.

Podle operačního centra generálního štábu řecké armády nahlásila posádka obchodní lodi, která plula více než 200 kilometrů jihovýchodně od jihořeckého ostrova Karpathos, že zahlédla dnes ráno hořící objekt na obloze. Upozornil na to na svém serveru řecký list To Vima. Spekuluje se, že by mohlo jít o zmizelé egyptské letadlo.

Na palubě letadla bylo 56 cestujících, Češi by mezi nimi být neměli. Posádka čítala sedm členů a další tři lidé na palubě byli Egypťané zodpovědní za bezpečnost.