Mše ve svatovítské katedrále

Mše ve svatovítské katedrále Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Mše ve svatovítské katedrále
Zeman s knížetem Albertem II.
Mše ve svatovítské katedrále
Mše ve svatovítské katedrále
4
Fotogalerie

Zeman opět u korunovačních klenot, tentokrát snad střízliv

V zaplněné svatovítské katedrále na Pražském hradě se dnes koná mše k 700. výročí narození Karla IV. Za účasti prezidenta Miloše Zemana a dalších nejvyšších představitelů státu i zástupců starých panovnických rodů Evropy ji slouží kardinál Dominik Duka. Při bohoslužbě je vystavena Svatováclavská koruna a obřadní Svatováclavský meč. Zasloužil se o vlast, řekl Zeman v proslovu o Karlu IV. v parafrázi zákona o zásluhách prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Zeman v krátkém proslovu označil Karla IV. za největší osobnost českých dějin. "Karel IV. se zasloužil o svoji i naši společnou vlast," řekl prezident. Panovník podle něj učinil z Českého království na tehdejší poměry bohatou a prosperující zemi, sídlo kultury a vzdělanosti a dal českým zemím mezinárodní kredit. Karel IV. byl geniální architekt, či spíše urbanista, řekl Zeman. Zmínil také jeho rozšiřování zemí Koruny české spíše diplomacií než vojenskou aktivitou.

Bohoslužby se účastní tři zástupci evropských panovnických rodů: lucemburský velkovévoda Jindřich I., monacký kníže Albert II. a lichtenštejnský dědičný princ Alois. Přítomni jsou mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další členové vlády, předsedové Senátu i Sněmovny, vysocí církevní představitelé, zástupci univerzit, armády či samospráv.