Mrkev

Mrkev Zdroj: 4028mdk09, CC BY-SA

Uzbekistánu došly peníze – místo platu dává učitelům mrkev, dýně, brambory a kuřata

Úřady ve městě Nukus, což je hlavní město autonomní republiky Karakalpakstan, která je součástí Uzbekistánu, nemají peníze na výplaty státním zaměstnancům. Učitelům se tak v minulých dnech rozhodly místo peněz zaplatit kuřaty. A není to poprvé, co je platí v naturáliích.

„Je to hanebné, protože nám kuřata počítají za dvojnásobek ceny, která je na trhu. Už loni nám místo části mzdy dali brambory, dýně a mrkve,“ stěžoval si Radiu Ozodlik, které informaci zveřejnilo (přebrala ji mimochodem i BBC) jeden z místních učitelů. Kvůli opakovaným represím ze strany státu, ale odmítl prozradit svoji identitu.

Uzbekistán bojuje s nedostatkem hotovosti už celá léta. Způsobuje to závažné zpožďování ve vyplácení mezd a důchodů. Začátkem května si státní zaměstnanci v hlavním městě Taškentu stěžovali, že nedostali už dva měsíce zaplaceno, protože bankám prostě opět došly peníze.

Většina obyvatel si podle Radia Ozodlik myslí, že na vině jsou „nestoudní a zkorumpovaní úředníci“. Ale situaci s rozdáváním kuřat místo platu komentuje i jeden vtip: „Co je na tom špatného, když máte kuřecí polévku k snídani, smažené kuřecí maso k obědu a ještě kuře k večeři? Je to spousta vitamínů!“.

V Uzbekistánu vládne již od roku 1991 autoritativní vůdce Islom Karimov, který se podle západních pozorovatelů dostal k moci vždy při opakovaných zfalšovaných volbách