Zasažené ropné pole u Kirkúku.

Zasažené ropné pole u Kirkúku. Zdroj: profimedia.cz

Ruský nálet na ropnou infrastrukturu IS.
IS stráží ropný zásobník v Libyi.
Rusové rozstříleli konvoj cisteren.
3
Fotogalerie

Bombardování funguje, Islámskému státu se prudce propadly příjmy z ropy

Islámský stát v Sýrii a Iráku nejenom přichází o část dobytého území, ale neustále se zmenšují i jeho příjmy. Například výnosy z těžby a prodeje ropy klesly podle tajných služeb na 250 miliónů dolarů za rok. Důvodem jsou úspěšné nálety USA a jejich spojenců na ropovody a rafinérie, které jsou v rukou teroristů, ale i propad cen ropy na světových trzích a nová opatření proti pašování „černého zlata“ z území IS do sousedních států, především Turecka.

Od října loňského roku se hlavně letadla Spojených států zaměřila na bombardování ropovodů a další infrastruktury ve snaze snížit příjmy Islámského státu, jenž je přesto nadále nejbohatší teroristickou organizací na světě.

„Do začátku roku 2016 jsme odhadovali, že Islámský stát na ropě vydělá zhruba 500 miliónů dolarů. Podle posledních odhadů se však příjmy z ropy smrskly na 250 miliónů dolarů,“ řekl agentuře Reuters Daniel Glaser z amerického ministerstva financí, jehož úkolem je sledovat financování terorismu.

Dalším zdrojem Islámského státu jsou daně, jež vybírá v oblastech pod svou kontrolou. Ty Glaser odhaduje v přepočtu na 360 miliónů dolarů. I ty je možné Islámskému státu trochu snížit, byť o poznání obtížněji, protože se jedná o vnitřní záležitost islamistů. Jednou z cest je postupně snížit hotovost, kterou IS disponuje – bude se mu pak obtížněji obchodovat na svém území i navenek. Leda by snad začal vydávat vlastní měnu a lidé na jeho území by ji skutečně akceptovali.