Dilma Rousseffová

Dilma Rousseffová Zdroj: ČTK

Odvolávám, co jsem odvolal... Zmatky kolem odvolávání brazilské prezidentky

Chaotická politická situace v Brazílii se v pondělí večer opět zcela obrátila, když úřadující šéf poslanců Waldir Maranhao odvolal své rozhodnutí anulovat výsledek hlasování o sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Informují o tom brazilská média, podle nichž bude o zahájení takzvaného impeachmentu hlasovat podle původního plánu ve středu Senát.

Deník O Globo zveřejnil dokument, v němž Maranhao oznamuje zrušení svého dřívějšího rozhodnutí předsedovi horní komory parlamentu. K novému názoru dospěl poté, co jeho vlastní Progresivní strana (PP) pohrozila, že jej vyloučí ze svých řad. Nový verdikt by měl být oficiálně zveřejněn ještě dnes, kdy senátoři zahájí přípravy na středeční hlasování.

Maranhao v pondělí původně zrušil dubnové rozhodnutí dvoutřetinové většiny poslanců na žádost generálního prokurátora, který chtěl opakovat hlasování kvůli údajným procedurálním chybám. Předseda senátu José Renán Vasconcelos Calheiros vzápětí označil Maranhaoův krok za nemístný. Poté, co šéf poslanců rozhodnutí změnil, bude mít ve středu konečné slovo horní komora.

Podle průzkumu velkých brazilských deníků senátoři podání ústavní žaloby schválí a Rousseffovou dočasně nahradí viceprezident Michel Temer.