Armáda vítězí (ilustrační foto).

Armáda vítězí (ilustrační foto). Zdroj: Armáda ČR

Nejvíce věří Češi armádě, nejméně církvím

Důvěru nadpoloviční většiny Čechů mají z institucí veřejného života pouze armáda a policie. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Přesně polovina lidí věří rádiu, které má tak největší důvěru ze všech médií. Od posledního průzkumu se výrazněji změnil třeba postoj k armádě, která posílila, a tisku, u kterého důvěra oslabila.

Armáda se dlouhodobě drží na vrchních příčkách žebříčku. Ve srovnání s minulým průzkumem z října 2015 důvěra v ni stoupla z 62 na 68 procent, a armáda tak téměř smazala pokles trvající od podzimu 2014. Naopak pokles o osm procentních bodů na 36 procent zaznamenal tisk. U ostatních institucí se výraznější změny neobjevily.

Kromě armády dosáhla nadpoloviční důvěry již jen policie s 61 procenty. Armáda a policie spolu s rádiem, kterému věří 50 procent Čechů, jsou navíc jedinými institucemi, u kterých převažuje podíl důvěry nad nedůvěrou. U soudů, bank, internetu a odborů jsou oba tábory zhruba vyrovnané na hodnotách mezi 40 až 49 procenty.

Výrazněji přesahuje nedůvěra nad důvěrou u neziskových organizací, televize, tisku a církví. Nejmenší důvěru mají církve s 23 procenty, tisku a neziskovým organizacím věří asi třetina Čechů a televizi 41 procent. U médií a podobně také u internetu je podle CVVM patrný v posledních letech výrazný postupný pokles důvěry. Třeba ještě v roce 2011 věřila tisku více než polovina lidí a televizi a rádiím až dvě třetiny.

Průzkum provádělo CVVM v období od 4. do 11. dubna. Zúčastnilo se ho 1063 obyvatel České republiky starších 15 let.