Oheň - ilustrační foto

Oheň - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Kmenová rada nechala upálit dívku v Pákistánu, protože pomohla mladému páru při tajném sňatku

Paštúnské kmenové rady (označované jako džirga) mají i v dnešní době na pákistánském venkově velkou moc a požívají navíc relativní autonomie od jurisdikce státu. Nyní ale jednu z nich, z vesnice nedaleko hlavního města Islámábádu, vyšetřuje policie kvůli vraždě mladé dívky.

Rada totiž nařídila takzvanou "vraždu ze cti", jejíž obětí se stala nezletilá dívka, která pomohla svým přátelům při útěku z vesnice a při následné svatbě, se kterou však rodiny novomanželů nesouhlasily.

Dívka byla po "rozsudku" rady zdrogována prášky na spaní. Následně byla přemístěna do dodávky, kterou pak skandující dav vesničanů zapálil. Děvče uhořelo a policie v souvislosti s touto nechutnou vraždou zatkla již 13 obviněných.



Vraždy ze cti se podle zvrácené logiky kmenových rad vykonávají, pokud se většina členů rady (bývají to starší muži) shodne na potrestání člověka, který zneuctil svým jednáním svoji rodinu nebo vesnici. Většinou jsou trestány ženy a dívky.

Těchto vražd se v Pákistánu odehraje každý rok několik stovek, a to i přes to, že instituce kmenové rady není ukotvena v zákonech, a proto vlastně nemá jakoukoliv pravomoc někoho soudit a trestat. Jenže místní zvyky a tradice, zejména u národa Paštúnů, zákon neřeší. Navíc území u hranic s Afghánistánem je autonomní a pákistánské úřady tam většinou nijak do chodu života nezasahují.