Kim Čong-un na sjezdu vládnoucí Korejské strany práce

Kim Čong-un na sjezdu vládnoucí Korejské strany práce Zdroj: ČTK

Severní Korea hodlá dál rozšiřovat svůj jaderný arzenál

Severní Korea bude pokračovat v rozšiřování a zlepšování svého jaderného arzenálu. V neděli o tom podle oficiální agentury KCNA rozhodl sjezd vládnoucí Korejské strany práce, který se koná poprvé po 36 letech. Podrobnosti o jednání nejsou známy, stejně jako jeho délka. Původně média uváděla, že by sjezd měl trvat tři dny, delegáti ale pokračují v jednání již čtvrtým dnem.

Sjezd rovněž schválil rozhodnutí, že Severní Korea nepoužije jaderné zbraně, pokud její suverenitu nenaruší jiné nukleární mocnosti. O této strategii na sjezdu již v sobotu hovořil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Podle něj je KLDR také ochotna normalizovat vztahy s těmi státy, které respektují její svrchovanost a vystupují přátelsky, ačkoli se vůči ní v minulosti chovaly nepřátelsky. Podobná prohlášení činil Pchjongjang už v minulosti, zároveň ale opakovaně vyhrožoval Spojeným státům a Jižní Koreji a odmítal rezoluce OSN.

O sjezdu, který by měl podle odhadů jihokorejských expertů trvat čtyři až pět dní, mohou informovat pouze severokorejská státní média, přestože severokorejský režim pozval také asi stovku zahraničních novinářů. Ti mají ale přesně stanovený program, který se sjezdem nesouvisí. Do jednací síně zatím nebyli vpuštěni a nemohli zatím udělat ani žádný rozhovor.

Reportér zpravodajské stanice BBC Rupert Wingfield-Hayes a členové jeho týmu, kteří se pokusili v reportážích popisovat život lidí v metropoli Pchjongjangu, byli v pátek zadrženi a dnes budou vyhoštěni ze země. Tým BBC přicestoval do Severní Koreje dřív než ostatní zahraniční reportéři a není součástí novinářské delegace pozvané u příležitosti sjezdu. Jeho úkolem bylo krýt týdenní návštěvu tří držitelů Nobelovy ceny, kteří do KLDR přijeli krátce před sjezdem a již zemi opustili.

Ostatní novináři se dnes zúčastnili organizované návštěvy textilní továrny. V předchozích dnech jim Severokorejci v Pchjongjangu ukázali také porodnici se špičkovým vybavením, továrnu na výrobu elektrických kabelů, kde podle vedení rostou platy i produkce, a dětský klub.

Novináři se také svezli novými vlaky metra, které jsou údajně vlastním severokorejským produktem. Podívali se na farmu a byli provedeni po bytě v novém obytném výškovém komplexu i po obchodech v jedné z pchjongjangských ulic. Zavítali také do skromného rodiště zakladatele komunistické KLDR Kim Ir-sena, kde je nyní muzeum a park. Podle agentury Reuters jsou to ukázková místa, kam jsou při návštěvách KLDR zváni turisté, kteří mají také vždy přísně kontrolovaný program.

Podle agentury AP severokorejští činitelé zřejmě uvažovali o tom, že by poskytli zahraničním novinářům určitý přístup k dění ve sjezdovém paláci. V neděli ráno dostali novináři pokyn, aby se reprezentativně oblékli a pak byli odvezeni do paláce. Po hodinovém čekání jim však bylo bez vysvětlení sděleno, že se program změnil a že mají jít na oběd.