Noční vlci v Praze

Noční vlci v Praze Zdroj: ČTK

Noční vlci projížděli Prahou, odpůrci jim v tom chtěli zabránit

Na Václavském náměstí v Praze protestují desítky lidí proti motorkářům z ruského klubu Noční vlci, kteří chtějí odpoledne projet centrem hlavního města. Svou nevoli nad avizovanou motorkářskou jízdou dávají najevo prostřednictvím ukrajinských, amerických a českých vlajek, vlajek EU a NATO nebo transparentů s nápisy "Češi dobře vědí, co znamená 'přátelství ruských vládců'" a "Česká republika patří k západu, ne do ruské smečky".

Ruští motorkáři chtějí jízdou po Evropě oslavit konec druhé světové války. Podle středočeské policejní mluvčí Markéty Johnové skupina zhruba 50 až 60 jezdců před polednem překročila rakousko-české hranice, po 14:00 byla v Mirošovicích. Žádné problémy policie nezaznamenala. Podle dostupných informací by měli motorkáři po příjezdu do české metropole dvakrát objet Václavské náměstí a poté se vydat na pietní akt na Olšanských hřbitovech.

Protest proti plánované jízdě organizuje skupina Kaputin a spolek East European Information Centre. Podle zpravodaje ČTK se jejich protestní akce účastní 40 až 50 lidí. Na příjezd motorkářů čekají mimo jiné i s rozměrným plakátem Putina, který má na hrudi vyznamenání s vyobrazením hvězdy, srpu a kladiva a hákového kříže. Při jeho instalaci se ale museli vyrovnat se silným větrem, který jim plakát jednou shodil. Naopak podporu motorkářům vyjadřovala osádka auta, které chvíli kroužilo kolem Václavského náměstí a vlála nad ním ruská vlajka.

Akci přihlíží několik policistů. Na místě je i antikonfliktní tým a nedaleko těžkooděnci. Zasahovat zatím nemuseli.

Členové Nočních vlků jsou kritizováni za nacionalismus, jejich hlavní představitel Alexandr Zaldostanov byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu Evropské unie. Motorkářskou jízdu po Praze pro ně pořádá spolek Red Eyed Crüe. V týdnu motorkáři už navštívili Brno, kde se s nimi setkal hejtman Michal Hašek (ČSSD). Za společnou fotografii byl poté dalšími českými politiky kritizován.