Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ČTK

Na pražské kriminálce byly odposlechy, údajně kvůli Nagyové

V kancelářích pražské hospodářské kriminální policie byla nalezena odposlouchávací zařízení včetně skryté kamery. Podle České televize policie podezřívá jednoho z kriminalistů, že na pokyn lidí z okolí Jany Nagyové ovlivňoval vyšetřování bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka kvůli zveřejnění odměn, které Nagyová pobírala jako někdejší ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase.

Obžaloba Randáka vinila z neoprávněného nakládání s osobními údaji, které údajně výrazně zhoršilo pověst Nagyové, nyní Nečasové. Soudy ale pravomocně rozhodly o tom, že vynesení informací o nadstandardně vysokých odměnách z úřadu vlády do médií nebylo trestným činem.

Nagyová, která se za Nečase v roce 2013 provdala, v současné době čelí několika obžalobám, mimo jiné v kauze zneužití Vojenského zpravodajství a kvůli vynášení informací z BIS. Obviněna je i za krácení daní z dárků, které jako Nečasova pravá ruka dostávala od vlivných lidí.

Informace o nálezu odposlechů u pražských policistů potvrdily Právu dva na sobě nezávislé zdroje. Podle nich byly v kancelářích týmu, který vyšetřuje podezření na dotační podvod související se stavbou farmy Čapí hnízdo, jejímž majitelem je vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Čapí hnízdo získalo na svou obnovu padesátimilionovou evropskou dotaci. Prověřuje ji Evropský úřad proti podvodům. Babiš jakoukoli souvislost s odposlechy odmítl.

"Nemám žádné povědomí o tom, že by policie vyšetřovala Čapí hnízdo. Nemám o tom žádnou informaci. Považuju to zase za nějakou podivnou náhodu, že právě dnes, když máme (hnutí ANO) konferenci, to hned ráno někdo oznámí," reagoval Babiš pro ČTK na informaci o nálezu odposlechů u policistů, kteří prý vyšetřují okolnosti přestavby jeho farmy.