Makáme! Ehm ...

Makáme! Ehm ... Zdroj: web

Babiš: Do ANO se dostali i prospěcháři, musí odejít

Do hnutí ANO přišli podle předsedy Andreje Babiše i prospěcháři, hnutí se jich musí zbavit. Na programové konferenci před krajskými a senátními volbami mluvil například o dopravě, zdravotnictví, školství a migrační krizi. "Náš program je selský rozum a řešení problémů," řekl Babiš.

Ohledně migrační krize se Babiš postavil proti návrhu na zavedení trvalého přerozdělovacího mechanismu uprchlíků mezi státy Evropské unie. "Kvóty jsou mrtvé a hnutí ANO na ně nikdy nepřistoupí," zdůraznil Babiš. Volal po uzavření schengenské hranice, dojednání míru v Sýrii a po její obnově.

Za problémy s dopravními stavbami kvůli starým posudkům jejich vlivu na životní prostředí vinil Babiš někdejší vlády ODS a TOP 09. Ve zdravotnictví podle něho chybí efektivita a hospodárnost. Školství je podle Babiše třeba propojit s podnikatelskou sférou a stavět školy kolem Prahy.

O prospěchářích Babiš hovořil v části projevu věnovaném jeho hnutí. Připustil, že ANO se nevěnovalo výběru lidí dostatečně. "Proto je jedním z našich nejdůležitějších úkolů před příštími parlamentními volbami očista našeho hnutí od těchto prospěchářů," vyhlásil Babiš.

Hnutí ANO už vybralo krajské lídry, celkem do regionálních voleb půjde přes 700 kandidátů. Babiš podotkl, že oslovil i podnikatele a manažery, ale neuspěl. "Ani jednoho z nich jsem neukecal," řekl.

Předseda hnutí a ministr financí mluvil taky o celostátní politice. Podobně jako v minulosti prohlásil, že je často v šoku z toho, jak funguje, zejména ve Sněmovně. Vládní spolupráci s ČSSD a KDU-ČSL označil za umění možného kompromisu, kabinet je ale podle něho jedním z nejúspěšnějších po roce 1989.

Pražská konfernce ANO je oficiálním zahájením předvolební kampaně hnutí. Billboardy hnutí se už objevily v krajích na začátku května, slogan zní Chceme lepší Česko. Na centrální úrovni plánuje ANO za kampaň utratit 60 milionů korun.