Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: mladek.eu

Mládek: Odstupné za krachující OKD zaplatí horníkům stát

Pokud by OKD nebylo schopno vyplácet mzdy a odstupné, převzal by to podle zákona stát. Odstupné by poskytl ale nejspíš jen za tři měsíce, ne podle kolektivní smlouvy. Ta počítá s částkou za rok. Novinářům to po jednání s odbory řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj firmě dojdou peníze nejspíš už v červnu.

"V případě, že firma nebude schopna dostát svým závazkům, máme zákonný mechanismus, který umožní úřadům práce proplácet nevyplacené mzdy, dokonce i odstupné. Zatím to vypadá na odstupné podle zákona, což jsou v principu tři měsíce. Je otázkou, co bude s tím odstupným, které je pouze vyjednáno v kolektivní smlouvě, pokud firma nemá peníze," uvedl Mládek. Podle něj je "naděje, že výplaty budou ještě v květnu za duben řádně vyplaceny".

Vyplácení odstupného označil ministr za jeden z "potenciálních problémů". Podle něj by možná několik stovek zaměstnanců z OKD rádo odešlo, odstupného se ale nechtějí vzdát.

Dopady propuštění a útlumu těžby má horníkům i ostatním pracovníkům pomoci zmírnit chystaný příspěvek. Podle ministerstva průmyslu by havíři vyjmenovaných těžebních společností mohli dostávat měsíčně 8000 korun a ostatní zaměstnanci 7000 korun. Ti, kteří pro firmu dělali méně než čtyři roky, by podle návrhu tuto podporu měli tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok by se doba prodloužila o čtvrt roku. Maximálně by trvala tři roky. Lidé nad 50 let s pětadvacetiletou prací a 3300 odpracovanými směnami by dávku mohli dostávat pět let.

O příspěvku by měla příští týden jednat vláda. Ministerstvo financí se staví proti dalším výdajům. Ročně by mohly činit kolem 300 milionů, celkově by se do roku 2021 mělo vyplatit asi 1,2 miliardy. Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda už před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

Podle Mládka představují příspěvky jen podpůrná řešení. "Zásadní je udržet těžbu i v insolvenci," řekl ministr. Pokud by soud o insolvenci rozhodl, navrhne Mládek vládě zapojit státní podnik Diamo. S insolvenčním správcem a vedením firmy by hledal řešení.

Těžební firma OKD podala v úterý sama na sebe insolvenční návrh. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Provoz zatím pokračuje. O případné insolvenci rozhodne soud.

Vláda počítá kromě příspěvků i s rekvalifikacemi, dotovanými pracovními místy či zaměstnáním části propuštěných v podniku Diamo. Také o těchto krocích by měl kabinet jednat ve středu. Ještě před tím by se mělo sejít předsednictvo tripartity. Odbory vládu za postup chválí. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly bude ale vývoj záviset na rozhodnutí soudu a "velký otazník" je u schopnosti financovat další činnost. "Cílem je, aby důl byl provozován a měl hodnotu a byl atraktivní pro případné zájemce," řekl odborář.