Uprchlíci kráčejí po kolejích u Idomeni

Uprchlíci kráčejí po kolejích u Idomeni Zdroj: ČTK

Muž upravuje provizorní stan v řeckém Idomeni
Euro - ilustrační foto
Stanový tábor migrantů v Idomeni
3
Fotogalerie

Europol: Pašeráci migrantů si loni vydělali až šest miliard eur

Zločinecké organizace si v loňském roce pašováním migrantů do Evropy vydělaly až šest miliard eur (162 miliard korun). Uvedl to podle listu The Wall Street Journal šéf evropského policejního úřadu Europol Rob Wainwright. Upozornil, že služby pašeráků využilo 90 procent migrantů, kteří se na evropský kontinent dostali. Pašování lidí se podle něj v loňském roce v důsledku migrační vlny stalo nejrychleji rostoucím zločineckým odvětvím.

"Velmi nás znepokojují možná spojení mezi teroristickými organizacemi a pašeráckými sítěmi," řekl dále Wainwright při parlamentním slyšení v Itálii. Teroristická hrozba podle něj zůstává na velmi vysoké úrovni.

Do Evropy v loňském roce dorazil přes milion migrantů, a to zejména ze Sýrie a Libye. V letošním roce již přišlo dalších více než 184.000 migrantů, a to především přes Řecko a Itálii, ačkoli dohoda Evropské unie s Tureckem omezila počty lidi na turecko-řecké trase, napsal The Wall Street Journal.

Europol v únoru zřídil evropské centrum pro boj proti pašovaní migrantů. Podle Wainwrighta úřad vypracoval databázi zahrnující kolem 40.000 lidí, kteří jsou do pašování migrantů zapleteni. Vysílá také své agenty do uprchlických center v Itálii a Řecku, aby zde spolupracovali s národními úřady.