Michal Hašek a Noční vlci.

Michal Hašek a Noční vlci. Zdroj: Michal Hašek/Facebook

Michal Hašek a motorkáři.
Noční vlci v Brně.
Noční vlci v Brně.
Michal Hašek a ruský konzul Alexandr Budajev se poklonili Rudé armádě.
Noční vlci v Brně.
6
Fotogalerie

Hejtman s ruskými motorkáři uctil Rudou armádu. Dostává čočku

Za velkou chybu označil předseda ODS Petr Fiala úterní setkání jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) s ruským motocyklovým klubem Noční vlci, který je známý vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Haškovi straničtí kolegové, ministryně práce Michaela Marksová a předseda Sněmovny Jan Hamáček, shodně řekli, že by se s touto skupinou nesetkali. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) každý svými činy dává výpověď hlavně o sobě.

Hašek v úterý vystavil na svém facebookovém profilu fotografii, kde se skupinou motorkářů pózuje na brněnském hřbitově. Chtěl tam vzdát čest sovětským osvoboditelům Brna a jižní Moravy z jara 1945, dodal později. "Já tam budu letos ještě několikrát, ještě 8. a 9. května, včera jsem doprovodil generálního konzula Ruské federace v Brně," vysvětlil, proč byl na místě ve stejnou dobu jako Noční vlci.

„Někdo má fotky s českými tuneláři z 90. let či nedávné doby, já mám ze včerejška foto s ruskými motorkáři,“ hájil se pak na svém facebookovém profilu. „Nikdy nedopustím přepisování historie a relativizaci hrdinů, kteří padli ve válce za vítězství nad nacistickým Německem. Odmítám hloupé spojování jejich odkazu a památky se srpnem 1968, v té době již odpočívali v moravské zemi a na dalších místech České republiky dlouhých 23 let a nezaslouží si takovou rétoriku.“

Fiala považuje setkání Haška s motorkáři, kteří zjevně podporují ruský nacionalismus, za naprosto nevhodné. "Je to velká chyba a myslím si, že demokratický politik si má opravdu rozmyslet, s kým jde kam klást nějaké věnce a fotografuje se," uvedl Fiala. Předseda občanských demokratů doufá v to, že Haškovo gesto neznamená, že by se sociální demokracie přikláněla k politickému radikalismu. "Předpokládám, že to je jenom osobní selhání Michal Haška, nebo zoufalá snaha získat nějaké body, ale nevím, odkud by je získat mohl," poznamenal.

V ČSSD Hamáček o Haškově kroku nezaznamenal zatím nějakou zvláštní debatu. "I proto, že mi přijde zbytečné dávat takto kontroverzní skupině takový mediální prostor. Zásah v mediálním prostoru už teď neodpovídá relevanci této skupiny.“

Hamáček se zúčastní k uctění sovětských vojáků několika oficiálních akcí, což je podle něj správný způsob, jak je připomenout. "Každý politik je zodpovědný svým voličům za svoje činy, je to spíš otázka na pana hejtmana Haška," řekl Hamáček. Se skupinou, která se fotí například s vlajkami států, které nejsou mezinárodně uznány a náleží suverénní Ukrajině, bych se nesetkával, dodal. Podobně hovořila i Marksová: "Něco takového bych neudělala."

Herman se neobává, že by Haškovo chování mohlo vydávat do zahraničí výpověď o Česku. "Žijeme v demokratické zemi, kde každý člověk, včetně politiků, má právo vyjádřit svůj názor. Každý tím, co děláme a říkáme, dáváme jistý signál, jaké jsou naše priority, čemu dáváme přednost. Dáváme výpověď především sami o sobě," řekl ministr kultury.

Na Ústředním hřbitově v Brně uctilo památku obětí druhé světové války v úterý večer přibližně 80 motorkářů včetně ruských Nočních vlků. Skupina v uplynulých dnech navštívila také bývalý nacistický vyhlazovací tábor v polské Osvětimi, dnes zamířili na Slovensko.