Sjezd dělnické strany KLDR v roce 1980

Sjezd dělnické strany KLDR v roce 1980 Zdroj: ČTK

Kim Čong-un
Sjezd dělnické strany KLDR v roce 1966
Kim Ir-sen a Kim Čong-il v roce 1980
3
Fotogalerie

Svět čeká s napětím na sjezd komunistické strany KLDR. Pošle Vojtěch Filip blahopřání?

Severokorejští komunisté se připravují na sjezd vládnoucí strany, který začíná v pátek, tak důkladně, že dočasně zakázali všechny svatby a pohřby a hlavní město Pchjongjang bude uzavřeno.

Komunisté v KLDR sjezdy moc neplýtvají, poslední takový se konal před 36 lety. To ještě dnešní vůdce země, třiatřicetiletý Kim Čong-un, ani nebyl na světě. Poslední sjezd strany se konal v roce 1980 a byl na něm potvrzen Kim Čong-il, otec dnešního vládce, jako nástupce zakladatele státu Kim Ir-sena. Nejnovější Kim očekává, že sjezd upevní jeho vedení, vyhlásí Severní Koreu za jaderný stát a on nastíní svou vizi pro národ ohledně jeho ekonomické a vojenské budoucnosti. Jak napsaly oficiální stranické noviny: KLDR „hrdě vstoupila do řad pokročilých jaderných a vesmírných velmocí“ a zároveň demonstrovala sílu nezdolné politicko-ideologické a vojenské moci a teď kráčí dopředu směrem k vysoce civilizovanému národu.
Sjezd potrvá čtyři až pět dní a předcházelo mu období 70 dní, kdy se pracovalo navíc, aby lid ukázal loajalitu vůči straně. V rámci příprav byl také zakázán volný pohyb dovnitř a ven z hlavního města a došlo ke zvýšení počtu kontrol a prohlídek. Strana se snaží, aby během akce nedošlo k nějakému „nedopatření“. Tak to označil mluvčí jihokorejského Ministerstva sjednocení.
Když teď budou mít v Severní Koreji takovou radost, měli by i naši komunisté aspoň poslat zdravici. Když zesnul Kim Čong-il, poslali čeští komunisté, jmenovitě předseda Vojtěch Filip, dojemný soustrastný telegram: „Vážený soudruhu, se zármutkem v srdci jsem přijal smutné zprávy, že Kim Čong-il, velký vůdce Vaší země, zemřel. Velmi jsme si vážili Kim Čong-ila, jenž se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu, zajistil bezpečnost KLDR a dosáhl mírového sjednocení Koreje. Komunistická strana Čech a Moravy pevně věří, že Korejská strana práce překoná nynější smutek a nadále povede hrdinný boj korejského lidu za obranu socialismu ve Vaší krásné zemi. Přijměte, prosím, můj soudružský pozdrav.“
Kdybychom nevěděli, co jsou komunisté zač, museli bychom to považovat za parodii. Ale ne, oni už jsou takoví. Tak budeme s napětím očekávat, čím vyjádří svou radost, že KLDR hrdě vstoupila mezi jaderné mocnosti a je ideologicko-politicko-vojensky nezdolná. A možná, kdyby tam poslali delegaci, mohla by přijet s nějakými svěžími podněty, jak u nás taky vytvořit tak moderní a prosperující společnost jako pod Kimovým vedením. Nějakou ideu potřebujeme, když se teď osvobozujeme od jha Západu. To už se vyplatí nějaké ty svatby a pohřby odložit, třeba i vlastní.