Zažít nudu, jó, to vadí...

Zažít nudu, jó, to vadí... Zdroj: Profimedia.cz

Syndrom unudění: Francouz se soudí s firmou, že mu dávala blbou práci

Že náročná práce může člověka semlít a dostaví se syndrom vyhoření neboli burn-out, to není nic nového. Ale v odborářském ráji Francii uznávají i jiný problém: unudění, nebo jak tomu říkají hezky francouzsky, bore-out. No budiž, ale jeden manažer si usmyslel, že to není problém jeho, ale jeho zaměstnavatele. A za čtyři roky nenaplňující práce žádá tučné odškodné.

Frédéric Desnard pracoval v parfumérské společnosti od roku 2006, roku 2010 prý začal „sestup do pekel“, kdy dostával podřadné úkoly, které ho nebavily, nebo vůbec žádné. A z kolegů se stávali „nepřátelé“, neboť se všichni báli o práci.

„Měl jsem deprese, hanbilo mě, že dostávám plat za nic,“ popsal své pocity Desnard pro AFP. Až z toho prý začal marodit, postihla ho schizofrenie, vředy, poruchy spánku a deprese. A taky kvůli tomu naboural. Kvůli tomu všemu byl sedm měsíců v pracovní neschopnosti. Až ho konečně roku 2014 firma vyhodila, a to bez odstupného, ale i bez skutečného důvodu, tvrdí Desnard.

„Během čtyř let, o nichž mluví, se nikdy o žádné mrzutosti nezmínil,“ řekl deníku 20minutes Jean-Philippe Benissan, advokát oné společnosti. Pokud si na něco stěžoval, tak na vyhoření, na příliš práce. „A jestli neměl čtyři roky co na práci, proč by ho podnik měl dál zaměstnávat?“ ptá se právník.

Požaduje odškodné a odstupné přes 350 tisíc eur (bezmála deset miliónů korun). Ale jaké jsou jeho šance? Asi slabé. V jiném sporu s bývalým zaměstnavatelem už prohrál, podle soudu Desnard firmu pomluvil tvrzením, že mu zničila zdraví.