Video placeholde

Poslanci tureckého parlamentu se opět porvali kvůli zrušení imunity

V tureckém parlamentu dnes znovu přišly ke slovu pěsti a kopance. Vášnivá debata o kontroverzním vládním návrhu zrušit imunitu zákonodárců před trestním stíháním stejně jako ve čtvrtek záhy přerostla v lítou rvačku mezi poslanci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a zástupci prokurdské Lidové demokratické strany (HDP).

Podle televizní stanice NTV několik členů zákonodárného sboru opustilo sál, kde měla příslušná komise o návrhu zákona v klidu diskutovat, s krvavými šrámy v obličeji. Podobně jako minulý týden ani dnes se věcná debata moc dlouho nevedla.

Poslanci Lidové demokratické strany jsou přesvědčeni, že předloha právního předpisu připravená vládou je namířena proti nim. HDP totiž hájí zájmy kurdské menšiny a AKP i prezident Recep Tayyip Erdogan ji obviňují, že je politickým křídlem zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci.

NTV tvrdí, že důraznější fyzické kontakty mezi přítomnými propukly poté, co ministr spravedlnosti Bekir Bozdag obvinil zástupce HDP, že čtvrteční bitku vyprovokovali oni.

Na záběrech, jež na místě pořídili z bezpečné vzdálenosti a poté vyvěsili na sociálních sítích někteří poslanci, je vidět drsné strkanice, pěstní souboje i některé rozlícené diskutéry, kteří vyskočili na stoly ve snaze získat nad soky výškovou převahu.