Výstražná světla pro chodce u stanice Haunstetterstraße

Výstražná světla pro chodce u stanice Haunstetterstraße Zdroj: swa / Thomas Hosemann

Výstražná světla pro chodce u stanice Haunstetterstraße
Výstražná světla pro chodce u stanice Haunstetterstraße
Výstražná světla pro chodce u stanice Haunstetterstraße
Používání smartphonu za chůze - ilustrační foto
4
Fotogalerie

Semafory v chodníku budou v Německu chránit nepozorné mobilové závisláky

Smombies jsou lidé, kteří se po ulici potácejí sem a tam, protože za chůze bez přestání hledí na displej svého mobilu. Jsou nebezpečím sobě i okolí, zejména sobě, a tak se radnice v německém Augsburgu  rozhodla je před jejich nepozorností chránit: na zvlášť nebezpečné přechody, kudy jezdí i tramvaje, instaluje nový typ semaforu na zem.

Zkratka vytvořená ze slov smartphone a zombie byla v Německu zvolena „Slovem roku pro mladé“. Studie mezi 14 tisíci respondenty v Amsterdamu, Berlíně, Bruselu, Paříží, Římě a Stockholmu ukazuje, že 17 % lidí používá telefon za chůze. Nejvíc je to ve věkové kategorii 25–35, píše deník Guardian.

Zabráni do telefonu, a nejlépe ještě se sluchátky na uších, nehledí smombies okolo sebe a poté, co v Augsburgu poblíž bavorského Mnichova způsobili několik dopravních nehod, se tamní radnice rozhodla s novodobým nebezpečím bojovat. Úředníci tedy v pilotním projektu na Haunstetterstraße na zem instalovali řadu LED světel velikosti pivního tácku, které varují před přijíždějící tramvají.

Někteří cestující „vychytávku pro nepozorné“ přivítali s tím, že jsou dobře vidět a upozorní na nebezpečí, zatímco jiným to nestačí: „Ale ano, člověk je vidí, ale to mu nezabrání přecházet, když spěchá na spoj. Těch deset tisíc eur mělo jít spíš na edukaci v tomto směru,“ myslí si studentka Katja Lechnerová.

Augsburg je jen jedním z měst, které se smombies  snaží chránit. Kolín nad Rýnem má již tři takové „semafory“, v Mnichově některé přechody vybavili speciálními vysílači, které se spojí s aplikací jménem Watch Out!, která obratem uživatele smartphonu upozorní, že je na přechodu. V USA experimentují s autobusy, které pěší varují, když zatáčejí, jinde zase dávají pokuty za smskování za chůze. A v Číne zkoušejí stezku pro uživatele mobilů.

Cokoli, jen aby se lidé mohli dál chovat nezodpovědně a nemuseli zvedat hlavu od toho pixelovaného prokletí, že.