Salah Abdeslam

Salah Abdeslam Zdroj: Profimedia

Lékaři.
Hasiči, policie, sanitky.
Policajt se známým francouzským kulometem Famas
Útok na restauraci v Paříži.
Útok na restauraci v Paříži.
8
Fotogalerie

Teror v Paříži: Belgická policie znala plány Abdeslamů od roku 2014. Neudělala nic

Belgická policie už od poloviny roku 2014 věděla o postupující radikalizaci některých konkrétních muslimů v zemi a později i o plánovaném teroristickém útoku na Paříž, na němž se v listopadu minulého roku podílel i Salah Abdeslam a jeho bratr Brahim. Tvrdí to tajná zpráva, ke které se původně měli dostat pouze vládní činitelé a několik poslanců belgického parlamentu. Ke zprávě se ale dostal například i web Politico.


Brahim Abdselam spáchal loni v listopadu sebevražedný atentát v pařížské kavárně, zatímco jeho bratr Salah po útoku utekl do Belgie, kde byl minulý měsíc chycen. Salah Abdeslam je považován za jednoho z hlavních strůjců atentátů. Při teroristických útocích ve francouzském hlavním městě  zemřelo loni v listopadu celkem 130 lidí.

Hlavním problémem se podle zprávy jeví naprosto mizerná koordinace policejních složek, málo zdrojů a individuální chyby příslušníků bezpečnostní sil.

"Nikdo nic s dokumenty (o bratrech Abdeslamových) po jejich vzniku v polovině roku 2014 nedělal. Jako hlavním důvodem se jeví málo policistů v příslušné jednotce a také to, že se k dokumentům žádný policista nehlásil až do té doby, než se udály útoky v Paříži."

Belgická policie dokonce s konečnou platností 21. dubna 2015 rozhodla, že složka na oba bratry-islamisty je uzavřená a není třeba jí dále řešit. Stalo se tak přesto, že již v únoru minulého roku získala data z počítačů a odposlechy telefonů obou bratrů.