Babiš, chléb a hry

Babiš, chléb a hry Zdroj: Facebook/Twitter Andreje Babiše

Babišovy evidence tržeb: Polovina lidí nevěří v lepší výběr daní

Téměř polovina Čechů si nemyslí, že zavedení elektronické evidence tržeb přinese více peněz do státního rozpočtu. Dalších 17 procent sice v evidenci tržeb vidí zefektivnění výběru daní, ale zároveň s více penězi do státní pokladny kvůli obavám z krachu části podnikatelů nepočítá. Vyplývá to z březnového průzkumu mezi více než pětistovkou respondentů, o kterém informoval společnost ASW Systems specializující se na vývoj a instalaci pokladních systémů.

Elektronická evidence tržeb (EET), která by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace, by měla ještě letos podle MF přinést do státní pokladny půl miliardy korun. Příští rok by to mělo být už 15,7 miliardy korun.

Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Stát by měl více peněz díky evidenci tržeb získat nejen z daně z přidané hodnoty, ale i z daní podnikatelů a firem a ze sociálního pojištění. Naopak kvůli zavedení jednorázové slevy na dani ve výši 500 korun pro podnikatele podléhající evidenci tržeb vypadne z příjmů v letech 2016 a 2017 miliarda korun.