Evropská unie

Evropská unie Zdroj: Profimedia

Berlínský magistrát platí léta projekty podporující teroristické hnutí Hizballáh

Berlínský projekt Club Impulse se již mnoho let věnuje pomoci uprchlíkům. Podle informací deníku Berliner Zeitung, jsou ale z projektu také podporovány aktivity členů libanonského teroristického hnutí Hizballáh, na jehož akcích v Německu běžně zní antisemitské projevy a výzvy k zničení Izraele. V průběhu let poslali berlínští zastupitelé klubu 100 tisíc euro.

Nadia Grassmanová, umělecká ředitelka divadelního projektu klubu, a její sestra Maryam, pedadodická ředitelka společnosti, se podle zveřejněných fotografií a videí pravidelně účastní akcí, které pořádají i příznivci a členové hnutí Hizballáh v Německu. Berlínský magistrát je v tom podporuje, ale teď na nátlak médií a veřejnosti začal svoji podporu klubu zkoumat.

Jak je ale možné, že hnutí Hizballáh, která je v USA, Kanadě či v Nizozemsku na seznamu teroristických organizací, vyvíjí v Německu a za peníze německých daňových poplatníků činnost?

Jak napsal list Berliner Zeitung, tato činnost je často maskována pomocí uprchlíkům, kteří přicházejí do Německa po desetiletí. Navíc vláda Angely Merkelové odmítá, že Hizballáh je pouze teroristickou organizací. Rozděluje jeho aktivity na politickou a vojenskou část. Tu druhou prý nijak nepodporuje. Kolem 10 tisíc bojovníků Hizballáhu přitom v současnosti okupuje některá území v sousední Sýrii a bojují na straně diktátora Asáda. Zbraně, munici, výcvik a peníze mu dodává většinou Írán.

Podle informací německých tajných služeb je v celém Německu kolem 950 příslušníků hnutí Hizballáh, většina přišla jako migranti v posledních dvou desetiletích. Jen v samotném Berlíně je 250 členů Hizballáhu.

Projekty podporované berlínskou vládou přesto finančně pomáhají i s pořádáním nejrůznějších akcí, na kterých se Hizballáh (to politické křídlo…) podílí. Na nich opakovaně zní výzvy ke zničení Izraele a antisemitská hesla. Což je podle izraelských politiků, úřadů a médií zvlášť trestuhodné v zemi, která má na svědomí holocaust za druhé světové války.

Už v roce 2014 německé úřady zrušily projekt pro libanonské sirotky (Waisenkinderprojekt Libanon e.V.), protože se ukázalo, že humanitární organizace, která za ním stála, propaguje na Blízkém východě terorismus a vyzývá k zabíjení Židů.

 

Se skandálem se potýkala i Commerzbank, která vedla v Německu účty skupinám, které na svých akcích otevřeně propagovaly antisemitismus. Po několika stížnostech izraelské ambasády v Berlíně, banka tyto účty loni v září zrušila.