Bavorská policie a migranti.

Bavorská policie a migranti. Zdroj: Bayern.de

Bavorská policie a migranti.
Uprchlíci se ve čtvrtek 14. dubna 2016 vzdali statusu azylanta v Česku
Iráčané z Okrouhlíku
Demonstrace Pegidy
4
Fotogalerie

Bavorští policisté čekají nápor migrantů přes Šumavu. Čeští kolegové to popírají

Po uzavření balkánské stezky se zvýšil počet běženců pašovaných do Bavorska přes Českou republiku. Napsal to dnes list Passauer Neue Presse (PNP) a své tvrzení doložil několika příklady z tohoto týdne. Už ve čtvrtek varoval v rozhovoru poskytnutém webu Focus Online odborník na migraci Jochen Olten, že se Česko musí kvůli zpřísnění rakouské politiky připravit na silnější migrační tlak. Česká policie ale popírá, že by české území sloužilo pro migranty jako tranzitní.

Německá policie podle PNP očekávala, že pašeráci lidí po uzavření takzvané balkánské stezky vedoucí z Řecka přes západní Balkán a Rakousko do Německa budou hledat nové trasy. Zadržení převáděčů na česko-německé hranici je podle zástupce spolkové policie v Bavorsku Franka Kollera zatím ojedinělé, vyskytuje se ale stále častěji. "Je to pro nás varování," uvedl Koller.

Podél hranice Dolního Bavorska a Čech, která se táhne v délce zhruba 80 kilometrů od Železné Rudy po Lipenskou přehradu, od pondělí němečtí policisté zjistili 14 případů převáděčství. Například v noci na středu nedaleko Freyungu ve dvou vozech, které na cestě z Česka řídili Slováci ve věku 39 a 47 let, policie našla sedm Syřanů: čtyři dospělé a tři děti. Ještě tutéž noc policisté zadrželi ve Freyungu dalších pět Syřanů a o několik hodin později narazili na skupinu 16 osob na silnici nedaleko hraničního přechodu Strážný-Philippsreut. Policie se domnívá, že pašerák převezl přes hranici a poté vysadil na silnici.

Podle české policie však nic nenasvědčuje tomu, že by se Česko stalo pro uprchlíky tranzitní zemí. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová dnes ČTK řekla, že počty zajištěných cizinců na českém území jsou v posledních dnech v podstatě nulové. Policie má přes deset měsíců kvůli migrační krizi zvýšenou pohotovost. Za tu dobu bylo na českém území zachyceno 3440 cizinců.

Na rozdíl od Dolního Bavorska přiléhajícího k české hranici, do Horního Bavorska s metropolí Mnichovem přichází stále nejvíce migrantů vlakem přes Itálii a Rakousko takzvanou brennerskou stezkou, uvedl podle PNP Rainer Scharf, mluvčí spolkové policie v hornobavorském Rosenheimu. Pokud Rakousko na konci května či na počátku června zpřísní režim na přechodu v Brennerském průsmyku, na počtu příchozích migrantů se to podle něj výrazně projeví.

Odborník na migraci z univerzity v západoněmeckém Osnabrücku Jochen Olten ve čtvrtek v rozhovoru poskytnutém zpravodajskému serveru Focus Online upozornil, že aktuální kroky rakouské vlády směřující k omezení počtu žadatelů o azyl povedou ke zvýšení migračního tlaku na další evropské země. Kromě Bulharska, Ukrajiny či Ruska podle něj jako tranzitní země na významu získá i Česká republika.