Panama Papers zahrnují 2600 GB dat.

Panama Papers zahrnují 2600 GB dat. Zdroj: ICIJ

Daňové ráje: Druhé kolo Panama Papers se roztočí 9. května

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) brzy vypustí další várku materiálů nazvaných Panama Papers. Jde o dokumenty, které popisují finanční čachry některých světových politiků i bohatých lidí, kteří mají firmy v daňových rájích.

Nové soubory se mají objevit 9. května a podle novinářské organizace se bude jednat o „největší vypuštění informací o tajných off-shore firmách a lidech, kteří je vlastní nebo ovládají“. Informoval o tom web Business Insider.

Uvidíme, zda některé z nich budou natolik třaskavé jako v „prvním kole“ Panama Papers. Odstoupil kvůli nim islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson a španělský ministr průmyslu José Manuel Soria. Vysvětlovat své rodinné finance musel i britský předseda vlády David Cameron, ale ten situaci nakonec zatím ustál.

Databáze, která bude v květnu zveřejněna, bude zahrnovat informace o více než 200 000 firmách, trustech, nadacích a fondech, které existují v 21 daňových rájích na světě, včetně některých států v USA.

„Dopad Panama Papers byl obrovský. Díky informacím, které jsme zveřejnili, odstoupilo mnoho vysoce postavených lidí včetně premiéra Islandu. Dokumenty také vytvořily tlak na zákonodárce a regulační úřady potřebný k tomu, aby postupně změnily zákony a odkryly tak skutečné vlastníky firem v daňových rájích,“ napsala  ICIJ ve svém prohlášení.