Sergej Magnitskij upozorňoval na podezřelé transakce. Stálo ho to život.

Sergej Magnitskij upozorňoval na podezřelé transakce. Stálo ho to život. Zdroj: Profimedia.cz

U Putinova přítele se prý našly peníze z kauzy Magnitského

Peníze, kvůli kterým byl v moskevské vazební věznici zabit právník Sergej Magnitskij, se našly v daňovém ráji u přítele ruského prezidenta Vladimira Putina, petrohradského hudebníka Sergeje Roldugina. Uvedla to nezávislá ruská televize Dožď s odvoláním na poznatky investigativních novinářů ohledně dokumentů uniklých z panamské právní firmy Mossack Fonseca.

"Společnost violoncellisty Sergeje Roldugina dostala peníze téměř ve stejné chvíli, kdy právník (zahraničního investičního fondu) Hermitage Capital Sergej Magnitskij odhalil, že peníze patřící do státního rozpočtu zmizely," uvedla televize.

Z takzvaných Panamských dokumentů prý vyplývá, že Rolduginova společnost byla zapojena do řetězce transakcí, kterými prošla část z 230 milionů dolarů, ukradených z ruského státního rozpočtu. Magnitskij poté, co v roce 2008 toto rozkrádání odhalil, byl obviněn z napomáhání k daňovým únikům a po roce zemřel ve vyšetřovací vazbě; podle úřední verze mu selhalo srdce, podle ochránců lidských práv jej umlátili dozorci. Spojené státy k veliké nevoli Moskvy přijaly tzv. Magnitského zákon, kterým uvalily sankce na ruské hodnostáře zapletené do porušování lidských práv.

Sám Putin označil zveřejnění takzvaných Panamských dokumentů o firmách svých přátel v daňových rájích za pokus destabilizovat situaci v Rusku jeho nepřáteli, kterým vadí "jednota a semknutost ruského lidu". Sám v dokumentech žádnou "korupční složku" nenašel. Podezření, že jeho přítel Roldugin prý mohl přes své firmy v daňových rájích vyprat miliardy dolarů, označil za "nesmysl".