Martin Konvička.

Martin Konvička. Zdroj: Islám v ČR nechceme

Prohlášení k rozkolu s Úsvitem.
Marek Černoch z Úsvitu
Na sociálních sítí se objevují svérazné interpretace kim-ir-senovského divadla ze včerejšího Albertova
3
Fotogalerie

Zneužitý Konvička ruší spolupráci s Úsvitem. Nemají peníze

Blok proti islámu (BPI) vypověděl smlouvu se sněmovní opoziční stranou Úsvit - Národní koalice, v níž se loni domluvily na společném postupu v krajských a senátních volbách. Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička na webu a sociálních sítích uvedl, že Úsvit jednal neférově, neplnil své závazky a snažil se jen využít partnerství pro vlastní prospěch. Uzavření dohody označil za "zcela mylný politický krok", za který se členům svého hnutí omluvil.

Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch reagoval, že rozhodnutí bloku je pro něj obrovské překvapení, o vypovězení se dozvěděl pouze zprostředkovaně a zatím ho nechtěl komentovat. "Teď zjišťujeme informace. Zatím by jakékoliv mé vyjádření bylo předčasné."

Vedení Bloku proti islámu současně oznámilo, že na 28. května svolává do Prahy celostátní sněm hnutí. Na něm Konvička odstoupí z funkce předsedy a bude usilovat o znovuzvolení a nový mandát. Prohlášení o vypovězení smlouvy s Úsvitem Konvička podepsal a oznámil společně se svým dosavadním místopředsedou Petrem Hamplem, který minulý týden oznámil svůj záměr rezignovat na funkci v nejužším vedením Bloku proti islámu. Chce se soustředit na kandidaturu do Senátu.

Blok proti islámu se loni v září domluvil s Úsvitem na spolupráci v letošních volbách do krajů a třetiny Senátu. Smlouva přepokládala, že Konvička bude takzvaným superlídrem formace. Letos v březnu napsal deník Právo, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a BPI na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi blok ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun, tedy předpokládané náklady volební kampaně.

Letos v únoru na společné ideové konferenci v Praze schválily orgány Úsvitu i BPI změnu názvu strany na Úsvit s Blokem proti islámu. V březnu oznámil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, že ministerstvo vnitra změnu názvu straně nepovolilo. Nový název v kombinaci s programovými tezemi by prý podle ministerstva mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. Úsvit se podle Lidinského bude proti rozhodnutí bránit soudně.

Blok proti islámu vystupuje proti údajné islamizaci Evropy a kritizuje příliv uprchlíků. Úsvit zdůrazňuje české národní zájmy a přímou demokracii, v současné sněmovně má osm poslanců.